Gotovo 100 pasa i mačaka zarazilo se koronom u SAD-u, evo kako ih zaštititi

Zdravlje 08. ožu 202110:48 > 10:54
pas, psi, kućni ljubimci
Unsplash (ilustracija)

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je da se gotovo 100 pasa i mačaka u SAD-u zarazilo koronavirusom nakon bliskog kontakta s osobom koja je oboljela od covida-19.

Na temelju dosadašnjih podataka, čini se da je rizik od širenja koronavirusa sa životinja na ljude mali, no zaražene osobe mogu prenijeti virus na kućne ljubimce. CDC savjetuje da zaražena osoba izolira od ostalih članova kućanstva, uključujući i kućne ljubimce.

Većina oboljelih kućnih ljubimaca imala je blage simptome covida-19 te su se uspješno oporavili od bolesti.

Što ako se kućni ljubimci zaraze?

CDC je objavio smjernice za zaštitu kućnih ljubimaca od koronavirusa. Preporuka je da se prema svojim kućnim ljubimcima ponašate kao prema ljudima kako biste ih zaštitili od moguće infekcije.

VEZANE VIJESTI

“Kućne ljubimce nemojte pustiti da se slobodno šeću vani. Izbjegavajte javna mjesta na kojima se okuplja velik broj ljudi. Maske nemojte stavljati svojim ljubimcima jer bi im mogle naštetiti”, savjetuje CDC.

Ako se vaš ljubimac razboli, javite se veterinaru koji će vas dodatno savjetovati kako se brinuti o psima i mačkama u vrijeme pandemije.

Ako se osoba u kućanstvu zarazi, treba se izolirati od drugih članova. U tom slučaju poželjeno je da ser neka druga zdrava osoba brine o kućnom ljubimcu. Oboljela osoba trebala bi izbjegavati kontakt s kućnim ljubimcima za vrijeme bolesti.

CDC posebno napominje da osobe zaražene koronavirusom ne vode samostalno oboljele ljubimce kod veterinara kako ne bi došlo do širenja bolesti. U tom slučaju potrebno je telefonski kontaktirati veterinara i dogovoriti se oko sljedećih koraka.

Za sada nema dokaza koji ukazuju na to da životinje šire koronavirus u velikoj mjeri, no CDC savjetuje da se pridržavate određenih preventivnih mjera kako biste ste se zaštitili. Operite ruke nakon što ste bili u kontaktu s ljubimcem. Održavajte svoje kućne ljubimce čistima i razgovarajte s veterinarom ako imate neka dodatna pitanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.