Inkontinencija u trudnoći: Uzrok, simptomi i zašto su Kegelove vježbe dobre?

Zdravlje 01. stu 202115:28 0 komentara
Pixabay

Inkontinencija u trudnoći se može odnositi na urinarnu ili fekalnu inkontinenciju. Uzrok se može razlikovati, no to nije neobična pojava u trudnoći. Riječ je o nekontroliranom ispuštanju mokraće ili izmeta i ova pojava se obično povećava sa životnom dobi.

Podaci pokazuju kako jedna od tri starije osobe ima neki oblik poteškoća s kontrolom mokraćnog mjehura, a češće se pojavljuje kod žena. Inkontinencija u trudnoći je nerijetka pojava, a uključuje nedobrovoljno ispuštanje mokraće nekoliko puta u danu ili za vrijeme noći.

Zašto dolazi do inkontinencije u trudnoći?

Nevoljko mokrenje u trudnoći najčešće je uzrokovano hormonalnom promjenom i disbalansom spolnih hormona. Do mokrenja dolazi zbog kontrakcija glatkog mišića mokraćnog mjehura. Prije toga, bubrezi stalno stvaraju mokraću koja teče kroz mokraćovode ili uretere u mokraćni mjehur. Detruzor, ili glatki mišić mokraćnog mjehura omogućava pražnjenje. Najniži dio mjehura obuhvaća mišić mokraćni sfinkter koji ostaje stisnut i tako zadržava mokraću u mjehuru sve dok se on ne napuni.

Tada se iz mjehura do mozga odašilju signali pa osoba postane svjesna potrebe za mokrenjem. U normalnim i zdravim uvjetima, osoba sama odlučuje želi li zadržati mokraću ili će ići mokriti. Kada dođe do otpuštanja mokraće onda se opušta sfinkter koji dopušta istjecanje.

Inkontinencija u trudnoći nastaje zbog hormonalnih promjena koje nastaju zbog pojačanog stvaranja hormona zbog posteljice. Povećava se razina progesterona koji potiče kontrakcije mišića pa tako i opuštanje glatkog mišića što otežava zadržavanje mokraće.

Veći rizici za razvijanje inkontinencije u trudnoći uključuju:

– pretilost

– učestalost oštećenja dna zdjelice

– višeplodna trudnoća

– teži fizički rad

– nasljeđe

Inkontinencija u trudnoći se može nastaviti i nakon poroda, a simptomi nevoljnog mokrenja su obično intenzivniji kod odmicanja trudnoće. Rjeđe se pojavljuje kod prvorotkinja.

Inkontinencija u trudnoći po tjednima

Učestalost pojave nevoljnog mokrenja u trudnoći je sve veća s protokom tjedana jer dolazi do pojačanog mehaničkog pritiska na mokraćni mjehur i mokraćovodne cijevi. Taj pritisak pokreće mehanizam inkontinencije jer dolazi i do promjene tlaka unutar mokraćnog mjehura. Zbog pritiska tlak može pritiskati mokraćni mjehur i tako gurati mokraćnu cijev prema dolje što može uzrokovati nevoljko ispuštanje mokraće u trudnoći.

Ovaj se poremećaj naziva stresna inkontinencija urina, a može se pojaviti za vrijeme trudnoće i nakon poroda. Osim trudnoće, uzroci mogu biti starenje, stres, oštećenje dna zdjelice, pretilost i drugi zdravstveni problemi. Zbog prenaprezanja može doći do puknuća fascije mišićnog dna zdjelice koji je odgovoran za očuvanje položaja organa u maloj zdjelici. Kod ove vrste inkontinencije, koja se obično javlja za vrijeme trudnoće, do nevoljnog ispuštanja mokraće može doći zbog kašljanja, kihanja, podizanja težeg tereta ili određenih pokreta.

Inkontinencija nakon poroda može nastati kod težeg vaginalnog poroda, primjerice ako je bila riječ o većem djetetu i razdoru međice težeg stupnja. Do ove poteškoće može doći i ako se koristio vakuum ekstraktor pri porodu.

Kako si pomoći?

Pojava inkontinencije u trudnoći obično prolazi nakon poroda jer više nema mehaničkog pritiska maternice na mjehur. Međutim, za vrijeme trudnoće se može poboljšati regulacija i olakšati problemi. Za vrijeme inkontinencije u trudnoći obično nije potrebno liječenje osim ako se ne radi o popratnim simptomima koji otežavaju svakodnevicu.

Ovi postupci mogu pomoći:

– zadržavanje kontrole nad mjehurom na način da se mokri svakih dva do tri sata kako bi mjehur bio relativno prazan

– izbjegavanje tvari koje potiču mokrenje poput kofeina

– konzumiranje do osam čaša vode dnevno

– provjeriti lijekove koji mogu utjecati na inkontinenciju

– uzimanje estrogenskih krema za rodnicu

– uzimanje lijekova za jačanje mokraćnog sfinktera

– izvođenje Kegelovih vježbi u trudnoći

Kegelove vježbe u trudnoći protiv inkontinencije

Jedan od provjerenih i sigurnih načina (ako se pravilno izvodi) za rješavanje inkontinencije u trudnoći su Kegelove vježbe. Vježbe zdjeličnog dna mogu pomoći u rješavanju inkontinencije te smanjiti rizik od nastanka disfunkcije zdjeličnog dna. Prakticirati se mogu za vrijeme trudnoće i nakon poroda. Služe za kontroliranje mišića sfinktera te ostalih mišića koji služe kao potpora unutarnjim organima.

One se mogu prakticirati i prije trudnoće kao oblik prevencije jer će vaginalni porod ostaviti traga na funkcionalnosti mišića zdjeličnog dna. Preporučuje se vježbanje prije trudnoće i nakon poroda, čak i ako je žena rodila carskim rezom. Kegelove vježbe pomažu u zadržavanju mokraće i fekalija te poboljšavaju seksualnu funkciju.

Vrlo je važno pravilno izvođenje Kegelovih vježbi jer u suprotnom samo gubite vrijeme.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.