Svježi sir ili volite ili mrzite. Nekima je svježi sir nostalgični međuobrok koji vraća u djetinjstvo, dok drugi ne podnose ni izgled ni miris ovog pomalo slankastog mliječnog proizvoda. Napravljen dodavanjem kiseline mlijeku, svježi sir je rezultat odvajanja čvrstih tvari mlijeka iz tekuće sirutke.
Umjesto da ocijedite svu sirutku kao kod većine sireva, dio te tekućine ostaje u svježem siru, stvarajući njegovu kremastu konzistenciju. Kakvo god bilo vaše mišljenje o svježem siru, ne može se poreći da ova hrana s niskim udjelom masnoća i visokim udjelom bjelančevina dolazi prepuna zdravstvenih prednosti.
Dodatna količina proteina
Jedna od najznačajnijih prednosti konzumacije svježeg sira je doza proteina koju ćete dobiti. Primjerice, u samo jednoj šalici svježeg sira s 2 posto mliječne masti ima oko 24 grama proteina, što je usporedivo s 907 grama običnog grčkog jogurta od 2% mliječne masti.
Ne samo da možete uživati u povećanom unosu proteina, nego to možete učiniti mirni jer unosite malu količinu šećera (oko 9 grama, uglavnom od laktoze) i nemate dodanog šećera. To vam daje slobodu da dodate vlastitu slatkoću, bilo voćem ili dodavanjem male količine meda.
Može pomoći u mršavljenju
Svježi sir je međuobrok s niskim udjelom masnoće i visokim udjelom bjelančevina koji vam može pomoći u mršavljenju. Studije pokazuju da je konzumacija zdrave hrane bogate proteinima izuzetno učinkovita za mršavljenje jer povećava sitost koja traje dulje vrijeme.
Istraživanja također pokazuju da redovita konzumacija većih količina dodanog šećera može doprinijeti debljanju i povećanom unosu kalorija. Zamjena super slatkih deserata za svježi sir preliven voćem ili medom odličan je način da zadovoljite želju i eliminirate neke kalorije iz dodanog šećera.
Odličan izvor kalcija
Jedna šalica svježeg sira od 2% mliječne masti sadrži 227 miligrama kalcija, što je oko 18% preporučene dnevne vrijednosti. To je usporedivo sa šalicom nemasnog grčkog jogurta pa ako vam je dosadilo jesti jogurt i želite probati nešto drugačije, svježi sir je odličan izbor. Kalcij je izvrstan za zdravlje vaših kostiju i hormona, a može čak pomoći u prevenciji raznih bolesti.
Nema puno masti
Još jedna dobrobit konzumiranja svježeg sira je ta što dobivate hranjiv, zasitan međuobrok s vrlo malo kalorija iz masti.
Za usporedbu, cheddar ima dosta proteina (24,5 grama po šalici), ali i gotovo 35 grama masti. Istu količinu proteina možete dobiti u šalici nemasnog svježeg sira sa samo 5 grama masti. Iako masnoća nije nužno loša za vas, gram po gram, ima više kalorija od hranjivih tvari poput proteina ili ugljikohidrata, prenosi Centar zdravlja.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare