Jedete bijelu rižu? Možda je jednako loša za zdravlje vašeg srca kao i slatkiši

Zdravlje 04. lis 202209:45
Izvor: Pille R. Priske/Unsplash

Imamo loše vijesti za sve ljubitelje riže. Nova studija otkrila je da je jedenje previše rafiniranih žitarica jednako loše za srce kao i jedenje previše slatkiša.

Izvješće, koje je proučavalo prehrambene navike i zdravstvenu povijest Iranaca, kaže da je rizik od preuranjene koronarne arterijske bolesti od jedenja bijele riže sličan onom od jedenja “nezdravih šećera i ulja” koji se nalaze u slatkišima, piše Index.

Studija se fokusirala na skupinu od oko 2500 ljudi. Neki od njih imali su normalne arterije, a neki koronarnu arterijsku bolest. Svaki sudionik odgovorio je na pitanja o prehrani kako bi se utvrdilo koliko često jedu cjelovite i rafinirane žitarice. Istraživači su otkrili da je veći unos rafiniranih žitarica povezan s povećanim rizikom od preuranjene koronarne arterijske bolesti, dok je konzumacija cjelovitih žitarica povezana sa smanjenim rizikom.

VEZANA VIJEST

Žitarice su “pročišćene” kada se prerade u brašno ili krupicu, što im daje finiju teksturu i dulji rok trajanja, ali eliminira neke ključne hranjive tvari. Međutim, cjelovite žitarice, poput smeđe rižine zobi i kruha od cjelovitog zrna, sadrže cijelo zrno.

“Mnogi čimbenici su uključeni u to zašto ljudi možda konzumiraju više rafiniranih žitarica za razliku od cjelovitih žitarica. Neki od najvažnijih čimbenika koje treba uzeti u obzir uključuju ekonomiju i prihode, posao, obrazovanje, kulturu, dob i slično”, rekao je dr. Mohammad Amin Khajavi Gaskarei, glavni autor studije, koja će biti predstavljena na 13. kongresu kardiološkog društva Emirata u Dubaiju na konferenciji koja počinje u petak i traje do nedjelje.

Prema liječniku, prehrana koja uključuje velike količine nezdravih i rafiniranih žitarica može se smatrati sličnom prehrani koja sadrži puno nezdravih šećera i ulja.

Tijelo brzo razgrađuje rafinirane žitarice jer su lišene vlakana, što dovodi do skoka razine šećera u krvi nakon obroka. S vremenom, visoka razina šećera u krvi može oštetiti krvne žile i živce koji kontroliraju srce i uzrokovati stvaranje naslaga na stijenkama arterija.

Izvješće Američkog koledža za kardiologiju i Američkog udruženja za srce iz 2019. preporučuje raznoliku prehranu s naglaskom na unos povrća, voća, mahunarki, cjelovitih žitarica i ribe kako bi se smanjili čimbenici rizika od srčanih bolesti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar