Slanutak s razlogom smatraju jednom od najzdravijih namirnica

Zdravlje 04. lis 202209:28 > 09:45
Izvor: Schutterstock/N1 SRB

Danas se u gotovo svim trgovinama mogu pronaći slanutak i proizvodi od slanutka poput npr. humusa, a za te sićušne i moćne mahunarke nutricionisti kažu da su svestrane, pristupačne i dugotrajne; kao i da su izvrstan izvor važnih mikro i makronutrijenata.

“Slanutak je izvrstan izvor biljnih proteina, vlakana i različitih vitamina i minerala”, kaže dr. Mascha Davis iz klinike Nomadi Nutrition, a premda se može dodavati u juhe, salate, žitarice, Davis preporučuje uživanje u njemu što je moguće više sirovom obliku (npr. sušenom slanutku iz konzerve), piše Večernji list.

“Ako ipak kuhate slanutak iz konzerve, ocijedite ga i isperite kako biste isprali višak soli ili konzervansa”, savjetuje ona i nabraja nekoliko prehrambenih prednosti koje slanutak nudi, a koje ga svrstavaju među najzdravije namirnice koje možemo pojesti.

1. Izvrstan je izvor biljnih proteina

Protein je temeljni makronutrijent potreban za sve, od oporavka mišića do hormonske funkcije, tako da je slanutak izvrstan dodatak svakom obroku ili međuobroku: 28,3 grama (jedna unca) slanutka sadrži oko tri grama proteina, a budući da slanutak sadrži i gotovo sve esencijalne aminokiseline, smatra se kvalitetnijim izvorom proteina od nekih drugih mahunarki.

VEZANA VIJEST

2. Bogat je vlaknima

Osim visokog sadržaja proteina, slanutak sadrži i veliku količinu vlakana; oko dva grama vlakana na 28,3 grama. Proteini i vlakna rade zajedno kako bi usporili probavu i osigurali dugotrajnu sitost.

3. Ima niski glikemijski indeks (G.I.)

Glikemijski indeks mjeri koliko brzo nakon što ih pojedete određene namirnice uzrokuju porast šećera u krvi, a s rezultatom 28, slanutak je prilično nisko na toj ljestvici. Uz svoj je visoki sadržaj proteina i vlakana zato odličan za kontrolu šećera u krvi.

4. Pomaže ispuniti i dnevne potrebe za željezom

Jedna šalica slanutka ima oko 4,7 miligrama željeza, te 2,1 mg C vitamina koji tijelu pomaže da apsorbira željezo. Budući da su neke vrste mesa i ribe, uključujući crveno meso i školjke, bogate željezom, oni koji su ih izbacili iz svoje prehrane dio mogu nadomjestiti sa slanutkom.

5. Pun je mikronutrijenata korisnih za srce

Osim proteina i vlakana, slanutak nudi obilje snažnih vitamina i minerala, uključujući magnezij, kalij i selen. Pokazalo se da kalij uz mnoge druge funkcije pomaže i u snižavanju krvnog tlaka, a ti su minerali bitni i za smanjenje upale, koje je povezano s povećanim rizikom od srčanih bolesti.

6. Sadrži spojeve koji sprječavaju rak

Slanutak sadrži antioksidanse B vitamin i selen pa ima potencijal pomoći u obrani određenih vrsta raka. Kada jedete slanutak, vaše tijelo stvara kratkolančanu masnu kiselinu zvanu butirat za koju se pokazalo da pomaže u oslobađanju tijela od bolesnih i umirućih stanica. Također, sadrži i druge prehrambene bioaktivne spojeve za koje se pokazalo da smanjuju rizik od određenih vrsta raka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar