Jedna svakodnevna navika povezana je s većim rizikom od moždanog udara

Shutterstock/Ilustracija

Većina nas ne pazi koliko često ustaje sa stolice, ali upravo to bi trebalo promijeniti.

Predugo sjedenje može povećati rizik od moždanog udara, ali ako dodate i malo kretanja, a to može biti i jednostavno obavljanje kućanskih poslova, možete lako smanjiti taj rizik, prema rezultatima studije koja je objavljena prije nekoliko mjeseci u magazinu JAMA Network Open, prenosi Ordinacija.hr.

vezana vijest

Nedostatak kisika i hranjivih tvari uzrokuje oštećenje i odumiranje živčanih stanica što ima za posljedicu oštećenje mozga i gubitak funkcija koje taj dio mozga kontrolira.

Moždani udar može biti posljedica začepljenja arterije koja opskrbljuje mozak krvlju, što se naziva ishemijski moždani udar ili infarkt mozga, koji je i najčešći. Može nastati i zbog puknuća krvne žile u mozgu kada dolazi do izljeva krvi u mozak, odnosno do hemoragijskog moždanog udara.

U studiju je bilo uključeno oko 8 000 odraslih osoba koji su na sebi nosili aparat koji je bilježio koliko se brzo kreću tijekom tjedna. Prosječna dob je bila 63 godine. Kroz razdoblje praćenja koje je trajalo oko 7 godina, 246 sudionika studije je doživjelo moždani udar.

Osobe koje su sjedile više od 13 sati u danu tijekom prvog tjedna ispitivanja su imali do 44 posto veće šanse da će doživjeti moždani udar za razliku od onih koji su u sjedećem položaju provodili manje od 11 sati u danu. Isto tako je sjedenje koje traje dulje od 17 minuta povezano s većim rizikom.

Nije iznenađujuće da osobe koje su vježbale barem 25 minuta u danu isto tako imaju i 43 posto manji rizik od moždanog udara, ali kada se govori o vježbama jako slabog intenziteta 4 do 5 sati u tjednu, rizik je manji ali iznosi 26 posto.

Najčešći simptomi moždanog udara nastaju iznenada:

Iznenadna utrnulost, slabost ili oduzetost ruke, noge ili lica, osobito ako je zahvaćena samo jedna strana tijela

Iznenadne smetnje govora – otežano razumijevanje, izgovaranje ili gubitak govora

Iznenadne smetnje vida – naglo zamagljenje ili gubitak vida,

Iznenadne smetnje u hodu, nesigurnost i zanošenje u hodu, gubitak ravnoteže, vrtoglavice

Iznenadna jaka glavobolja, može biti praćena mučninom i povraćanjem

Čimbenici rizika za moždani udar

Čimbenici rizika na koje možemo utjecati (mijenjati ih, kontrolirati i liječiti): pušenje, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost, pretilost, povećana konzumacija alkohola, visoki krvni tlak, povišeni kolesterol, šećerna bolest, bolesti srca (osobito fibrilacija atrija), tranzitorna ishemijska ataka (TIA).

Čimbenici na koje ne možemo utjecati: životna dob, spol, obiteljska sklonost.