Kada je potrebno ukloniti madež? Ovo su prvi znakovi raka kože

Zdravlje 04. kol 202317:58 0 komentara
Shutterstock

Na našem najvećem organu, koži, gotovo svaka osoba može primijetiti da ima madež ili neku drugu promjenu na koži u vidu pjegica, pigmentacija, keratoza, bradavica.

“Neki od njih su s nama od rođenja, a neki se javljaju tijekom života”, kaže za N1 Srbija dr. Danijela Babović, specijalistica dermatovenerologije.

“U većini slučajeva madež ostaje cijeli život na našem tijelu u dobroćudnoj tvorevini, lagano mijenja oblik i raste zajedno s nama. Kod nekih ljudi može doći do maligne alteracije madeža u melanom. Taj se prijelaz uglavnom odvija polako i neprimjetno, stoga preporučujemo redovite preglede kako bi se i najmanja odstupanja mogla uočiti pod dermoskopom”, savjetuje liječnica.

Godišnji pregled mladeža od izuzetne važnosti

Savjet dr. Babović je da samo redovitim pregledom i stalnim praćenjem madeža možete biti sigurni u zdravlje svoje kože. Napredak tehnologije sa suvremenim softverom koji u bazu podataka pohranjuje sve, kako o pacijentu tako i sve detalje o promjeni, omogućuje redovito praćenje i uvid u sve promjene tijekom vremena.

Što je melanom?

Melanom je tumor kože koji nastaje malignom transformacijom melanocita, kaže dr. Babović.

“Melanociti su stanice površinskog sloja kože, epidermisa, čija je glavna funkcija sinteza i distribucija pigmenta melanina. Razlika u boji kože genetski je uvjetovana količinom proizvedenog melanina, dok madeži (nevusi) predstavljaju nepravilnu skupinu melanocita s većom količinom ovog pigmenta u stanici”, kaže dr. Babović.

Podrijetlo melanoma

Prema riječima dr. Babović, etiologija i podrijetlo melanoma je nepoznato. Smatra se da osobe svjetlijeg tena, kao i osobe s većim brojem madeža, imaju nešto veću predispoziciju za nastanak ove tumorske promjene. Vrlo mali postotak je i genetski uvjetovan.

Ono na čemu kao društvo možemo djelovati svakako je podizanje svijesti o štetnim čimbenicima koji utječu na diobu tih stanica, kao i samopregled i redovite dermoskopske kontrole kod dermatologa, kaže sugovornica N1.

Kako pojačano izlaganje UVA i UVB zrakama značajno povećava postotak pojave melanoma, dodaje dr. Babović, savjetuje obaveznu upotrebu zaštitnog faktora tijekom cijele godine, kao i smanjenje izlaganja suncu u vrhovima s najvišim UV indeksom tijekom godine.

“Umjetne UV zrake (solarij) također su jedan od najčešćih faktora rizika za ovu bolest. Sada postoje druge metode za postizanje tamnijeg tena koje su daleko zdravije od ovog pristupa”, savjetuje ona.

Znakovi melanoma

“Najčešći znakovi razvoja melanoma kože su promjena postojećeg madeža, nejasna granica prema okolini, neravnomjerno obojena i nepravilna površina, ulceracije na površini, vlaženje i krvarenje te pojava satelitskih čvorova u okolnoj koži. Simptomi su oskudni: svrbež i rijetko bol u pigmentiranom tumoru ili prethodnom madežu”, nabraja liječnica.

Nadalje, kaže da svaka promjena veličine, oblika i boje madeža može biti sumnjiva te je nužan pregled kod dermatologa ili kirurga. Cilj je otkriti “tanak” melanom, odnosno onaj koji se nije proširio u dublje strukture i koji nije metastazirao ni u limfni sustav ni u krvotok. Takav se tumor može izliječiti jednostavnom operacijom.

Prema riječima dr. Babović, postotak izlječenja madeža nakon ranog otkrivanja je preko 95 posto, a ako se te promjene ne primijete na vrijeme, ishod može biti smrtonosan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!