Kako okupati bebu? Par trikova uz koje ćete to napraviti bez imalo muke

Zdravlje 01. tra 202115:33
Izvor: Shutterstock

Prvo kupanje bebe nije mala stvar i zaista je velik korak za roditelje pa tako i za bebu. Međutim, uobičajeno je da tada razmišljate o tome koja je temperature vode dobra za bebu, čime kupati bebu, kako brisati bebu i kako reagirati ako beba u kadi počne plakati.

Ova i brojna pitanja o tome kako okupati bebu nije lako odgovoriti jer mnogo toga ovisi o individualnim navikama i djetetu. No, svakako, kupanje bebe bi trebalo predstavljati zanimljivu aktivnost koja bi trebala postati rutina koju će dijete koristiti i u starijoj dobi.

U nastavku donosimo odgovore na najčešća pitanja o tome kako okupati bebu.

Kako okupati bebu?

Kupanje bebe je delikatan proces i treba ga izvoditi nježno i vrlo, vrlo strpljivo. Način na koji vi postupate za vrijeme kupanja bebe obilježit će to vrijeme dana. Ako ste dovoljno opušteni, kupanje može postati zabavan dio dana koji će vaše dijete jedva čekati. Iako je svako dijete različito, postoje neki trikovi koji vrijede gotovo svaki put, a koji će olakšati cijelu proceduru.

Prije svega, dijete nikada ne ostavljajte samo u kadi. Pripremite cijelu scenu i neka kupanje tako postane zabavna aktivnost. Bilo bi dobro da dijete ne može samo doći do slavine, ali i da u kadu stavite neke zanimljive igračke. Kada kupate bebu možete je staviti i u veći lavor koji ste stavili u kadu, tako ćete lakše kontrolirati bebino kretanje.

Prije kupanja bebe pripremite si sve što će vam trebati i kad završite – krpicu, ručnik, lagani šampon, idealno s prirodnim sastojcima te losion za kožu. Idealna temperatura vode za kupanje bebe je topla, ne previše vruća niti hladna. Najbolje ćete znati prepoznati je li temperatura primijenjena tako da stavite ruku do lakta u vodu. Ako je vama previše vruća ili hladna, bit će i bebi. Smatra se da bi temperatura od oko 37°C trebala biti dobra.

Staviti bebu u kadu također nije komplicirano jer je stavljate u vodu kao da je polažete na krevet. Prve na redu neka budu noge, a onda ostatak tijela. Za vrijeme cijelog kupanja bebi stvarajte potporanj i pridržavajte je kada je to potrebno.

Par trikova za kupanje bebe

Nakon što ste je stavili u kadu, evo još nekoliko trikova kako okupati bebu:

1. Krenite odozgo prema dolje

Ako razmišljate kako kupati bebu trik je da prvo perete njenu kosu i lice, a tada krpicom ili spužvicom možete ići prema ostatku tijela. Pažljivo perite genitalije i za to koristite samo vodu.

2. Fokusirajte se na pregibe kože

Bebe često imaju pregibe na rukama i nogicama u kojima se lako mogu skupljati bakterije i stanice mrtve kože.

3. Ne zaboravite na dlanove i stopala

To su vrlo često prve stvari koje dijete stavlja u usta pa je posebno važno da budu čisti.

4. Kupajte se s djetetom

Ako možete, isprobajte iskustvo zajedničkog kupanja sa svojom bebom, samo pazite da ne koristite previše teške proizvode te da voda bude pravilne temperature.

5. Koristite nježne i prirodne proizvode

Više proizvoda i pjene ne znači nužno da će bolje očistiti prljavštinu. Korištenje proizvoda s visokom koncentracijom kemijskih sastojaka može naškoditi i prouzročiti iritaciju na koži bebe.

6. Nakon kupanja omotajte bebu u suhi i topli ručnik

Nemojte je brisati već je sušite tapkanjem, pazite da obrišete i svu tekućinu s pregiba.

Koliko često kupati bebu?

Odgovor na pitanje koliko je često potrebno kupati bebu ovisit će o dobi djeteta. Mnoge majke imaju i daju različite savjete te pravilan odgovor zapravo ne postoji, već je važno održavanje higijene i zdravlja njihove osjetljive kože.

Kada kupati novorođenče?

Tako je novorođenče dovoljno kupati svakih tri četiri dana ili dva puta tjedno, ali mu je potrebno svakodnevno prati i kupati lice, ruke i guzu. Također, smatra se da bi trebalo odgoditi kupanje bebe u njegovim prvim danima života.

To je inače praksa koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija te navode da se time potiče i održava dojenje. Bebe se ne znoje, ne pomiču pa tako niti ne diraju prljave stvari. Ono što bi kod novorođenčadi moglo stvarati prljavštinu je hrana i sadržaj pelene, no u najčešćim slučajevima se to može obrisati vlažnim maramicama.

Kada kupati bebu?

Starije bebe se mogu kupati nešto češće, a s vremenom tu radnju pretvorite u svakodnevnu aktivnost prije spavanja, ali tek kada dijete bude već starije. Kod beba i male djece bolje je izbjegavati svakodnevno kupanje, posebice ako ga kupate sapunom ili drugim sredstvima jer to skida zaštitni sloj s njihove kože. Pretjerano pranje bebe može izazvati osjetljivost, alergije i crvenilo. U većini slučajeva je dva do tri puta dovoljno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar