Kako poboljšati probavu? U prehranu uvrstite ove zdrave namirnice

Zdravlje 26. ruj 202207:20
Unsplash

Od trenutka kada hrana uđe u vaša usta do trenutka kada izađe iz vašeg tijela, svaki sastojak koji unesete ide na vijugavo putovanje probave, apsorpcije i izlučivanja.

No dok je procesu potrebno između 24 i 72 sata da se završi, postoje neke namirnice koje su prirodno lakše probavljive od drugih, što može imati veliki utjecaj na vaše tijelo nakon jela, piše portal mbgfood. 

Razlog zašto su neki sastojci lakši za vašu probavu od drugih zapravo se svodi na jednu važnu stvar: vlakna. Zanimljivo je da su vlakna spoj koji tijelo ne može probaviti, tako da ostaju u osnovi netaknuta dok se ne eliminiraju.

Međutim, prisutnost vlakana u obrocima utječe na konzistenciju hrane u crijevima i koliko vremena hrana provede u crijevima, što utječe na to koliko se brzo druga hrana u crijevima razgrađuje i apsorbira.

VEZANA VIJEST

Nekoliko vrsta vlakana

“Sadržaj vlakana u hrani utječe na to koliko se brzo probavlja”, rekla je nutricionistica Mackenzie Burgess. “Hrana s visokim udjelom topivih vlakana stvara želatinastu tvar u želucu, što usporava probavni proces. Nasuprot tome, hrana s visokim udjelom netopivih vlakana ubrzava probavni proces jer brzo prolazi neapsorbirana u debelo crijevo, gdje dodaje masu stolici”, zaključila je.

Iako su obje vrste vlakana ključne dnevnu prehranu, namirnice koje imaju malo manje vlakana mogu biti lakše probavljive. “Općenito bi bilo dobro ograničiti slatku, začinjenu, prženu i masnu hranu, jer može biti teža za probavu”, upozorava registrirana dijetetičarka Jess Cording.

Najbolja hrana za probavu

1. Bijela riža

Kao što je gore spomenuto, vlakna mogu omogućiti ili poremetiti nesmetanu probavu, ovisno o tome koliko i kakva vrsta se nalazi u određenoj hrani, ali postoji razlog zašto se obična riža preporučuje kada vam je želudac uznemiren: prilično je lako probavljiva.

“Vlakna mogu biti teška za probavu ako imate gastrointestinalne tegobe. Konzumiranje ugljikohidrata koji imaju manje vlakana, kao što su bijela riža, krumpir i dobro kuhano korijenasto povrće može pomoći”, napominje nutricionistica Jessica Coghill.

2. Kuhano povrće

Znamo da je povrće odlično za opskrbu tijela ključnim hranjivim tvarima, a njegov kuhani oblik bit će puno lakše probavljiv od sirovog povrća poput mrkve, celera i brokule.

“Povrće i voće koje je dobro kuhano također je lakše probavljivo od njegovih sirovih vrsta. Kuhanje proizvoda pomaže u značajnoj razgradnji vlakana što ih čini lakšim za probavu”, objašnjava Coghill.

3. Fermentirana hrana

Fermentirana hrana prepuna je dobrih crijevnih bakterija koje su neophodne za diverzifikaciju crijevnog mikrobioma.

Fermentirani jogurt koristan je za cjelokupno gastrointestinalno zdravlje. Uz to, ako znate da je vaše tijelo osjetljivo na mliječne proizvode, mudro upotrijebite ovu informaciju i umjesto toga se odlučite za fermentiranu hranu kao što je kimchi ili kiseli kupus.

4. Pasirana jabuka

Oblik u kojem konzumirate određenu hranu također može utjecati na lakoću kojom se ona probavlja.

“Hrana koja je izmiksana i pasirana je lako probavljiva. Primjeri bi bili proteinski shakeovi, smoothieji i krem juhe”, napominje Coghill.

Budući da su jabuke izvrsna prebiotička hrana, pire od jabuka posebno je dobar za crijeva. Osim toga, kuhane jabuke prirodno razgrađuju vlakna i olakšavaju probavu.

Srećom, postoji nekoliko načina na koje možete prirodno poboljšati probavu, ali sve se svodi na slušanje vašeg tijela i u organizam unosite sastojke zbog kojih osjećate dobro ili loše nakon konzumiranja.

Temeljito žvakanje je ključno

“Temeljito žvakanje hrane čini hranu lakšom za probavu”, predlaže Coghill.

“Ako imate probavne tegobe, moglo bi biti korisno privremeno smanjiti unos vlakana kako biste svom probavnom traktu dali malo odmora i uključili hranu poput riže, krumpira, krem juha, proteinskih shakeova i smoothieja”, rekla je.

Ako imate problema s probavom mliječnih proizvoda, to može ukazivati ​​na intoleranciju, a eliminacija ili smanjenje ove vrste hrane u vašoj prehrani također joj može pomoći. “Nekim ljudima nedostaje enzim laktaza, koji je neophodan za razgradnju laktoze iz mliječnih proizvoda”, dodaje Coghill.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar