Kako se riješiti anksioznosti? Ovih 6 navika i tehnika trebalo bi vam pomoći

Zdravlje 29. tra 202215:21

Anksioznost je u današnje vrijeme sveprisutna pojava u životu velikog broja ljudi. Na neke anksioznost utječe u manjoj mjeri, dok nekima onemogućava obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Može se prepoznati po nekoliko glavnih znakova, a potrebno je uočiti ih što ranije te poduzeti radnje kako bi se riješili anksioznosti.

Kako prepoznati anksioznost?

Anksioznost je određeni osjećaj stalnog ili povremenog straha, nemira ili tjeskobe. To je odgovor tijela na neku stresnu situaciju. Anksioznost može biti stanje, ali i dio osobnosti osobe, a nekada je prati i niz anksioznih poremećaja. Povremena anksioznost oko određenih situacija je normalna, ali kada se radi o stanju koje traje dulje od šest mjeseci i utječe na svakodnevne aktivnosti, onda se radi o problemu. Anksioznost može utjecati na obiteljske i prijateljske odnose ili na funkcioniranje na poslu.

Razina anksioznosti će biti drugačija kod svake osobe, a samim time će i simptomi biti drugačiji. Anksioznost može uzrokovati i napadaje panike, stalan osjećaj zabrinutosti i straha, izbjegavanje određenih mjesta ili ljudi te na kraju nemogućnost normalnog življenja. Opći simptomi koji se pojavljuju kod anksioznosti su:

· ubrzani otkucaji srca

· ubrzano disanje

· problemi koncentracije

· nesanica

· nemir

Kako se riješiti anksioznosti?

Nekada osoba može sama pobijediti osjećaj anksioznosti promjenom navika ili uvođenjem novih navika, dok će nekada biti potrebna pomoć psihoterapeuta. Ovo su načini kako si možete sami pomoći:

1. Smanjite stres

Iako zvuči jednostavno, smanjiti stres i izvore stresa može biti dugotrajan proces. Potrebno je izbjegavati, koliko je moguće, stresne situacije ili se naučiti nositi sa stresom. Na primjer, kod pojave stresa pomoći može duboko disanje kako bi se umirili. Jednako tako, stresna situacija može postati manje stresna, ako se prije dovoljno dobro pripremite na tu situaciju. Nekada će pomoći jednostavne stvari kao što su odmor ili boravak u prirodi.

vezane vijesti

2. Osigurajte dovoljno sna

Svi znaju koliko je važno svaki dan spavati sedam do osam sati. Kako biste što brže utonuli u san, pola sata prije spavanja udaljite sve ekrane, a umjesto toga možete čitati knjigu. Uvijek idite spavati u isto vrijeme kako bi se tijelo naviknulo te pazite da je temperatura sobe odgovarajuća, točnije da nije prevruće u sobi.

3. Kontrolirajte misli

Pomoći može i smanjenje brige u svakodnevnom životu. Umjesto da stalno razmišljate o situaciji koja izaziva anksioznost, probajte o tome razmišljati samo sat vremena ili manje u danu. Ovdje isto tako mogu pomoći razne aktivnosti koje će zaokupiti negativne misli. Pomoći može i meditacija pri čemu se prati dah, umiruje tijelo, ali i um.

4. Vježbajte

Dokazano je kako vježbanje utječe i na raspoloženje te potiče pozitivne osjećaje. Osim toga, utječe i na zdravlje, a važno je samo da odaberete aktivnost koja vam se sviđa i u kojoj ćete biti ustrajni. Ovdje spadaju i hodanje, trčanje, vožnja bicikla, trening snage ili bilo koja druga aktivnost.

5. Razgovarajte s najbližima

Razgovarajte s prijateljima ili s obitelji o stvarima koje vas muče. Jednom kada to izbacite iz sebe, osjećat ćete se bolje, a dobit ćete i odlične savjete. Kod nekih stanja će biti potreban i razgovor sa psihoterapeutom.

6. Pazite na prehranu

Određena hrana može utjecati na kemikalije u mozgu, ali i na bolji osjećaj u tijelu. Hrana koja sadrži vitamin D može pozitivno utjecati na raspoloženje. Osim toga, poznate su blagodati određenih biljnih čajeva koji umiruju, kao što su: čaj od kamilice, matičnjaka, lavande ili majčine dušice. Uvijek je važno unositi dovoljno povrća i voća te nutritivno bogatih namirnica. Osim toga, potrebno je izbjegavati alkohol koji može samo dodatno pogoršati anksiozno stanje, kao i kofein koji će negativno djelovati na san.

Najčešće će uz ove prirodne načine rješavanja anksioznosti biti potrebna i psihoterapija. Najbolje će pomoći kognitivno-bihevioralna terapija, dok nekada može pomoći i hipnoza. Osim toga, u nekim slučajevima će osoba dobiti i lijekove koji će joj olakšati svakodnevicu.

Kako se riješiti anksioznosti kod djece?

Osim odraslih i djeca mogu biti anksiozni. Ljubavni problemi, loše ocjene u školi, neslaganje s roditeljima ili prijateljima mogu biti samo neki od razloga zašto dijete osjeća anksioznost. Anksioznost kod djece se može prepoznati po stalnoj nervozi, nesanici, osjećaju straha ili srama, izolaciji te po glavobolji, stalnim bolovima u trbuhu i mučnini. Kod adolescenata anksioznost može biti praćena i depresijom. Važno je potražiti pomoć stručnjaka i redovito odlaziti na terapije.

Zaključak

Dakle, anksioznost može biti izazvana nekim situacijama ili može biti stalno prisutna u životu pojedinca. Važno je poduzeti sve što je moguće kako bi se anksioznost smanjila ili potpuno povukla. Postoji nekoliko načina kako se osoba može sama riješiti anksioznosti, dok će u većini slučajeva najbolje pomoći psihoterapija ili uzimanje prepisanih lijekova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar