Kako sniziti krvni tlak i držati ga pod kontrolom?

Zdravlje 21. pro 202118:43
Yelizaveta Tomashevska / Alamy / Alamy / Profimedia

Krvni tlak tjera krv da kola tijelom koja tako prenosi kisik i hranjive tvari do srca i drugih dijelova tijela.

Krvni tlak tijekom dana varira, spušta se i diže, ali na određenim razinama može biti opasan i uzrokovati ozbiljne srčane probleme. Gotovo trećina odrasle populacije ima povišeni krvni tlak prema podacima HZJZ-a i to može ostaviti teške posljedice ako se ne liječi.

Normalna vrijednost krvnog tlaka je 120/80 mmHg. Opetovano izmjerene vrijednosti krvnog tlaka koje prelaze graničnu vrijednost od 140/90 milimetara stupca žive (mmHg) potrebne su za dijagnozu hipertenzije, odnosno povišenog krvnog tlaka, ističu u HZJZ-u.

Dobre vijesti su da se visoki krvni tlak može držati pod kontrolom. Savjetujte se s liječnikom i pratite ove mjere prevencije.

Tihi ubojica

Ako patite od povišenog krvnog tlaka, prvenstveno se savjetujte s obiteljskim liječnikom o eventualnoj terapiji. Stručnjaci ističu da u kontroli može pomoći svakodnevna konzumacija omega-3 masnih kiselina, ali i smanjenje stresa tehnikama poput meditacije.

Jedite više začina

Začini, posebno cimet, kurkuma i češnjak, učinkovito snižavaju krvni tlak, a obećavajuće učinke imaju i kardamom i đumbir.

Gubitak kilograma

Stručnjaci će reći da postoje dvije metode snižavanja tlaka – sa i bez lijekova. Kad se govori o snižavanju tlaka bez lijekova, najbolja metoda je gubitak kilograma. Smanjenje unosa alkohola također može pridonijeti ovome kao i neke aktivnosti za smanjenje stresa – osim joge i meditacije, to može biti bilo kakva aktivnost koja vas opušta.

Prestanite jesti sol

Važan uzrok povišenog krvnog tlaka je prevelika količina tjelesne masnoće kao i pretjerana konzumacija soli. Lijek za to je da jednostavno smanjite unos soli te jedete više svježe, a manje prerađene hrane.

Pijte više vode

Kad ne pijete dovoljno vode, tijelo to kompenzira zadržavanjem soli. Tijelo se bez vode suši što uzrokuje snažniji rad srčanih mišića koji se trude potjerati krv kroz žile, a to dovodi do povišenog krvnog tlaka.

Više spavajte

Većina ljudi koji pate od poviđenog krvnog tlaka ne spavaju dovoljno. Nekvalitetan san i nedovoljno spavanja istraživanja su povezala s povišenjem krvnog tlaka, a uzrok je najvjerojatnije u stresu koji uzrokuje poremećaje u spavanju.

Kvalitetan san je također jedna od ključnih stvari u regulaciji krvnog tlaka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar