Kako sniziti šećer u krvi? 8 sjajnih namirnica koje će vam pomoći kod problema

Zdravlje 15. stu 202115:25 0 komentara
voće, povrće, kuhanje, mrkva, rajčica, zelena salata, krastavci, avokado
Pexels / Ilustracija

Povišeni šećer u krvi može predstavljati pravu opasnost kada nije pod kontrolom. Visoki šećer se pojavljuje kada tijelo ne dovodi uspješno šećer iz krvi do stanica. Ako šećer u krvi nije pod kontrolom, može doći do pojave dijabetesa.

Postoji nekoliko jednostavnih načina kako sniziti šećer u krvi, a uključuje promjenu nekoliko životnih navika.

Kako prepoznati visoki šećer?

Ljudsko tijelo sadrži šećer, točnije glukozu u krvi. Normalna količina šećera u krvi daje stanicama i organima energiju, dok previše šećera uzrokuje hiperglikemiju (povišena razina šećera u krvi) koju obilježavaju glavobolja, problemi s koncentracijom, žeđ ili glad, zamagljeni vid, suha usta, umor, gubitak kilograma ili često mokrenje.

U svijetu od šećerne bolesti boluje 463 milijuna ljudi u dobi od 20 do 79 godina. U Republici Hrvatskoj je 2018. godine prema podacima Nacionalnog registra osoba sa šećernom bolešću registrirano 303 992 osobe s dijagnozom šećerne bolesti.

Visoki šećer u krvi se pojavljuje kada tijelo ima premalo inzulina, hormona koji služi za regulaciju šećera u krvi, ili kada tijelo ne može ispravno koristiti inzulin. Kao rezultat se glukoza taloži u krvi, a ovo onda može dovesti do raznih stanja od iscrpljenosti do srčanih bolesti. Važno je šećer uvijek imati pod kontrolom, pogotovo kod dijabetesa. Najbolji način za kontrolu šećera je pravilna prehrana.

Kako sniziti šećer u krvi prehranom?

Prije svega potrebno je otkriti da je šećer u krvi povišeni, a potom ga i tretirati. Evo koja sve hrana može sniziti šećer u krvi.

1. Kruh od pšenice

Kruh može biti opasna namirnica jer je većina kruhova bogata ugljikohidratima, što onda uzrokuje i brzi rast razine šećera u krvi. Kruh od pšenice bogat je vlaknima koja usporavaju probavu i pomažu u stabilizaciji šećera u krvi.

2. Voće

Većina voća ima mali glikemijski indeks (mjera kojom se obilježava vrijednost glukoze u krvi nakon pojedene namirnice) jer većina voća sadrži puno vlakana i vode koji kontroliraju razinu fruktoze. Ipak, trebalo bi izbjegavati ananas i lubenicu koji su izuzeto slatki.

3. Batat

Batat je slatki krumpir i za razliku od običnog krumpira ima manji glikemijski indeks i ujedno je nutritivno bogata namirnica.

4. Zobene pahuljice

Zobene pahuljice imaju glikemijski indeks manji od 55, a uz to sadrže i beta glukan koji smanjuje redukciju glukoze i inzulina nakon jela i poboljšava osjetljivost na inzulin.

5. Mahunarke

Još jedna hrana s niskim indeksom su mahunarke kao što su grah, grašak, slanutak i leća. Osim toga, ove namirnice su bogate vlaknima, proteinima i brojnim vitaminima i mineralima.

6. Jogurt

Jogurti imaju glikemijski indeks manji od 50. Ovdje se misli na obične jogurte, bez dodatnih zaslađivača i okusa. Osim toga, jogurt je dobar i za probavu.

7. Češnjak

Češnjak ima brojne blagodati, a dobar je i za poboljšavanje osjetljivosti na inzulin i snižavanje šećera u krvi.

8. Orašidi

Većina orašastih plodova sadrži zasićene masne kiseline, a sadrže i minerale i vitamine te imaju i niski glikemijski indeks.

Kako se još može sniziti šećer u krvi?

Osim same prehrane, kod snižavanja šećera u krvi može pomoći i bilo koja vrsta tjelovježbe. Tjelovježba može održati nisku razinu šećera i 24 sata nakon vježbanja. Da bi se to ostvarilo, potrebno je odraditi pošteni trening.

Također, važno je uvijek piti puno tekućine kako ne bi došlo do dehidracije. Baš kao što stres djeluje na sve dijelove i funkcije tijela, tako može utjecati i na povećanje šećera u krvi. Potrebno je otkriti izvor stresa i izbjegavati ga. Važno je jesti manje obroke, ali češće, kao što se ne smiju preskakati obroci.

Koje su opasnosti visokog šećera u krvi?

Kontroliranje razine šećera u krvi i reagiranje na vrijeme može spriječiti pojavu brojnih komplikacija. Komplikacije se povećavaju kada se visoki šećer u krvi ne tretira. U ovim slučajevima može doći do oštećenja živaca, oštećenja krvnih žila u očima, povećava se mogućnost pojave problema s bubrezima, kao i problema sa srcem.

Zaključak

Visoki šećer u krvi može imati brojne opasnosti, ako se ne otkrije na vrijeme. Postoje načini kako sniziti šećer u krvi, a najjednostavnije je to učiniti prehranom, konzumiranjem namirnica koje imaju manji glikemijski indeks i koje su bogate vlaknima. Pomoći može i vježbanje, kao i stalno unošenje tekućine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!