Koliko često ih jedete? Ovo je devet najgorih vrsta hrane za vaše kosti

Zdravlje 12. velj 202414:31 0 komentara
Pexels

Većina ljudi zna koju hranu treba jesti za jake kosti - sve što je bogato kalcijem za izgradnju kostiju. Osim toga, znamo i za važnost vitamina D, koji je ključan u borbi protiv osteoporoze.

Međutim, puno se manje govori o hrani i piću koji su štetni za zdravlje kostiju. Od slanih grickalica do gaziranih pića s visokim udjelom šećera – riječ je o opcijama koje mogu negativno utjecati na apsorpciju kalcija, smanjiti mineralnu gustoću kostiju i imati druge negativne učinke.

1) Hrana s visokim udjelom natrija

Ukratko, što više slanog jedete, gubite više kalcija jer sol utječe na izlučivanje kalcija iz organizma. Iz toga razloga treba pripaziti da dnevni unos natrija ne prelazi 2300 mg dnevno, prenosi centarzdravlja.hr.

Studija objavljena u časopisu Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition u prosincu 2016. pokazala je da su muškarci u Kini koji su imali naviku jesti slanu hranu bili skloniji osteoporozi. Studija objavljena u časopisu Osteoporosis International u siječnju 2017. ukazala je na ovakvu povezanost i kod žena u postmenopauzi.

2) Kolači i slatkiši

Važno je podsjetiti se da ne pretjerujete sa šećerom – osobito ako volite slatko. Iako nema dokazane veze između šećera i njegovog negativnog učinka na kosti, problematično je to što osobe čija prehrana sadrži mnogo šećera najčešće ne konzumiraju dovoljno hrane bogate hranjivim tvarima koje su nužne za zdravlje kostiju.

Zato je preporučljivo ograničiti unos nezdravih slastica, želju za slatkim zadovoljiti suhim šljivama, brusnicama i drugim voćem bogatim antioksidansima i potrebnim nutrijentima.

3) Gazirani sokovi

Ako pijete puno gaziranih sokova, to bi moglo negativno utjecati na zdravlje vaših kostiju, a dobro je poznato da loše utječu na opće zdravlje organizma.

Studija, objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition u rujnu 2014., je pratila 73 tisuća žena u postmenopauzi koje su pile gazirane sokove otkrila je da su imale povećani rizik od prijeloma kuka, bez obzira je li se radilo o “običnom” ili dijetalnom soku, s kofeinom ili bez kofeina.

4) Hrana i piće s kofeinom

Razmislite dvaput prije nego pretjerate s kofeinom. Studija objavljena u BMC Musculoskeletal Disorders u listopadu 2016. otkrila je da konzumacija kofeina pridonosi smanjenu gustoće kostiju kod žena u postmenopauzi.

Osim toga, prema studiji objavljenoj u European Journal of Clinical Nutrition u siječnju 2016., kofein u kombinaciji s slatkom hranom može imati još veći učinak na zdravlje kostiju u postmenopauzi. Dakle, kad god možete birajte kavu i čajeve bez kofeina i ograničite konzumaciju slatke hrane, posebno one koja sadrži kofein, kao što je čokolada.

5) Alkohol

Poznato je da pretjerana konzumacija alkohola doprinosi smanjenu koštane mase, lošijem formiranju kostiju, povećanoj učestalosti prijeloma i sporijem zacjeljivanju prijeloma. Prema studiji objavljenoj u BMJ Open u listopadu 2015., zdrave žene u dobi od 19 do 30 godina koje su konzumirale velike količine alkohola imale su niže rezultate gustoće kostiju od onih koje nisu.

6) Mahunarke

Konzumacija određenih mahunarki također može imati negativan učinak. Grah pinto, mornarski grah i grašak su bogati tvarima koje se nazivaju fitati, koje negativno utječu na apsorpciju kalcija.

No, budući da je grah bogat magnezijem, vlaknima i drugim nutrijentima, što ga inače čini dobrim za prevenciju osteoporoze – i općenito dobrim za zdravlje – ne morate ga u potpunosti izbjegavati, samo ga pravilno pripremajte. Dobro je znati da se namakanjem graha u vodi nekoliko sati prije kuhanja smanjuje razina fitata.

7) Povrće iz porodice pomoćnica

U ovu skupinu spada hrana poput rajčica, gljiva, paprike, krumpira i patlidžana, a smatra se da može izazvati upalu kostiju.

Međutim, ovo povrće sadrži i druge vitamine i minerale koji su dobri za zdravlje pa ga, poput graha, ne treba potpuno izbjegavati. Sve dok pazite da unosite dovoljno kalcija, možete jesti ovu hranu i dalje održavati dobro zdravlje kostiju.

8) Sirovi špinat i blitva

Sirovi špinat i blitva sadrže kalcij koji je zdrav za kosti, ali također sadrže tvari koje se nazivaju oksalati, koje mogu vezati taj kalcij i učiniti ga nedostupnim tijelu.
Kako biste uživali u zdravstvenim dobrobitima ovog povrća uravnotežite ga s namirnicama koje sadrže kalcij koji tijelo lako apsorbira. Na primjer, ako jedete špinat, oksalati će vaš organizam spriječiti da apsorbira kalcij iz špinata, ali zato pojedite i malo sira pa ćete apsorbirati kalcij iz njega.

9) Crveno meso

Pretjerana konzumacija proteina životinjskog podrijetla previše također može “isprati” kalcij iz kostiju. Studija objavljena u Advances in Nutrition u siječnju 2017. pokazala je da smanjenje unosa crvenog i prerađenog mesa, kao i bezalkoholnih pića, pržene hrane, slatkiša i deserata te rafiniranih žitarica ima pozitivan učinak na zdravlje kostiju.

Što je, dakle, najbolja prehrana za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze? Mnogo voća i povrća, nemasni mliječne proizvode, riba i perad, orašasti plodove i mahunarke, kažu istraživanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!