Koliko dugo traju simptomi gripe i prehlade i kada se treba javiti liječniku?

Zdravlje 13. sij 202407:03 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Čini se kao da se svi bore s nekom bolešću, medicinski stručnjaci savjetuju kada treba otići liječniku.

Aktualnu, “trostruku epidemiju” čine visoke koncentracije COVID-19, respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) ili gripe.

Simptomi obične prehlade imaju tendenciju da se pojačaju u prvih nekoliko dana nakon što je osoba bolesna, iako određeni simptomi, poput curenja nosa ili stalnog kašlja, mogu trajati i do 14 dana, prema ameirčkom Centru za kontrolu bolesti (CDC).

Međutim, simptomi gripe, RSV-a, koronavirusa i drugih virusa obično traju sedam dana – ali mogu potrajati i do dva tjedna, piše nypost.com.

Osobe koje već imaju stanja poput astme mogu dugo osjećati simptome. Zbog toga se mnogi pitaju kada njihov kašalj znači da bi trebali zakazati pregled kod liječnika

Liječnica Lena Wen rekla je za CNN da bi oni koji pate od simptoma dulje od dva tjedna, a da im nije bilo bolje, trebali posjetiti liječnika.

Osobe koje ostaju bez zraka, imaju bolove u prsima i nemogućnost zadržavanja tekućine trebaju se što prije javiti liječniku.

Osim toga, oni u ekstremnoj dobi – novorođenčad i starije osobe – i oni s temeljnim zdravstvenim problemima izloženi su većem riziku od razvoja teških simptoma i trebali bi potražiti liječničku pomoć prije nego prosječni pojedinci. Podaci pokazuju (SAD) da su stope hospitalizacija najviše među malom djecom i starijim osobama.

Wen je upozorila da bi se virusna infekcija mogla razviti u bakterijsku ako se ne liječi. Također je napomenula da simptomi mogu biti znak nekog drugog stanja, koje se mogu otkriti uz liječničku pomoć.

Iako postoji nekoliko općih pokazatelja koji pokazuju kada bi netko trebao otići liječniku, Wen potiče sve da ostanu usklađeni sa svojim tijelom i potraže liječničku pomoć kada smatraju da trebaju.

“Stvari prevencije su sve iste – znate, ostanite kod kuće ako ste bolesni, perite ruke, kašljite u rukav, ne trljajte oči, nos i usta, redovito se cijepite”, rekao je doktor Philip Huang, direktor Dallas County Health and Human Services u Texasu, za ABC News.

Uz novo docjepljivanje protiv COVID-19 koje sada stiže u ljekarne i liječničke ordinacije, dostupna su i dva cjepiva protiv RSV-a odobrena od strane FDA za odrasle, od kojih je jedno također odobreno za trudnice za zaštitu svoje novorođenčadi od RSV-a.

Međutim, hitnost koja je dovela do viših stopa cijepljenja i napori u javnosti koji su se dogodili u ranim danima pandemije COVID-19 uglavnom su izblijedjeli, ustupivši mjesto samozadovoljstvu i “COVID umoru” — čak i dok ljudi i dalje umiru od bolest.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!