Komarci i krpelji se sve češće pojavljuju. Evo kako se zaštititi ovog ljeta

Zdravlje 17. lip 202422:36 1 komentar
Krpelj na koži
Pixabay / Ilustracija

Komarci i krpelji mogu prenijeti vektorske bolesti, a pojavljuju se sve češće.

Lajmska bolest je zarazna bolest koja se prenosi ugrizom zaraženog krpelja. Ljudi oboljeli od lajmske bolesti mogu doživjeti privremene simptome slične gripi, poput bolova u mišićima, vrućice i glavobolje. Također mogu razviti osip i bolove u zglobovima. Neki neliječeni pacijenti napreduju do dugotrajnih simptoma. Oni mogu biti ozbiljni i iscrpljujući te uključuju stalnu bol u živcima, paralizu lica i abnormalnu funkciju srca, rekla je dr. Leana Wen.

Stope dijagnoza lajmske bolesti udvostručile su se od 2004. do 2018., s povećanjem geografske prevalencije, što znači da više područja ima visoku učestalost ove bolesti u usporedbi s prije.

Postoje različite teorije zašto je to tako.Većina je usredotočena na utjecaj klimatskih promjena – više temperature proširile su stanište krpelja i možda također ubrzale životni ciklus krpelja.

Evo što učiniti da smanjite izglede od zaraze lajmskom bolešću

Najvažniji korak je spriječiti ugriz krpelja, kaže doktorica.

“Ako se krećete u prirodi, nosite majice dugih rukava i duge hlače. Koristite repelent protiv insekata. Pažljivo se pregledajte nakon boravka u prirodi. Ako imate malu djecu i kućne ljubimce, odvojite vrijeme i za njih. Ako pronađete krpelja, izvadite ga i obratite se svom liječniku primarne zdravstvene zaštite. Rana antibiotska terapija može spriječiti razvoj lajmske bolesti. Također, ako na kraju razvijete simptome, odmah se testirajte. Liječenje antibioticima može smanjiti napredovanje do kroničnih simptoma.”, dodala je.

Kako se zaštiti od ugriza komaraca?

U svijetu je opisano oko 3300 vrsta komaraca, dok su u Hrvatskoj do sada pronađene 52 vrste. Komarci mogu prenijeti mnoge bolesti na ljude uključujući virus Zapadnog Nila, denge i malariju.

Kad je u pitanju zaštita, dva su ključna koraka. Prvi je smanjiti ugrize.

“To možete učiniti pokrivanjem ruku i nogu odjećom kada je to moguće. Odjeća tretirana insekticidom permetrinom može pružiti dodatni sloj zaštite”, rekla je dr. Wen.

Pixabay/ilustracija

Također možete koristiti sredstvo protiv insekata.

Drugi ključni korak je kontrola izvora — što znači smanjiti broj komaraca u vašoj blizini.

“Tijekom vrhunca sezone komaraca, u ljeto i ranu jesen, koristite mreže na prozorima i vratima kako biste smanjili broj komaraca u svom domu. Osim toga, ključno je potražiti stajaću vodu u svom vrtu, jer su to mjesta za razmnožavanje komaraca. Provjerite ima li u vašem domu predmeta koji bi mogli zadržati vodu – poput kanti, guma i igračaka – te ih ispraznite i operite barem jednom tjedno”, dodala je, a prenosi CNN.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare