Konstantno ste pod stresom? Evo kako smanjiti razinu kortizola u organizmu

Zdravlje 23. tra 202418:41 0 komentara
RDNE / Pexels

Prema Google Trendovima zabilježen je veliki porast u broju korisnika koji pretražuju frazu "visok kortizol" jer saznajemo sve više o kortizolu i kako različite razine mogu utjecati na naše zdravlje.

Web MD opisuje kortizol kao “glavni tjelesni hormon stresa. Djeluje na određene dijelove mozga kako bi kontrolirao raspoloženje, motivaciju i strah”.

Kada imate previše kortizola, možete razviti stanje koje se zove Cushingov sindrom koje ima simptome kao što su debljanje, podbuhlo lice, letargija, smanjeni seksualni nagon i promjene raspoloženja.

Međutim, prema jednom zdravstvenom stručnjaku, možete napraviti neke jednostavne promjene u načinu života kako biste smanjili razinu kortizola.

Kako smanjiti razinu kortizola

Nutricionistica dr. Emily Prpa objasnila je kako regulirati razinu kortizola, posebno kada je riječ o smanjenju stresa.

“Stres ne utječe samo na naše mentalno stanje; također ima dubok utjecaj na zdravlje naših crijeva. Kad razina stresa poraste, naše crijevne bakterije – neopjevani heroji probave – mogu pretrpjeti udarac”, upozorila je.

Objasnila je da kortizol aktivira naš odgovor na borbu ili bijeg koji može odvući krv iz crijeva. To zauzvrat remeti normalan ritam našeg probavnog sustava, usporava probavu i čak uzrokuje upalu.

Međutim, dr. Prpa savjetuje da uključivanje tehnika opuštanja i brige o sebi može smanjiti razinu kortizola, dajući našim crijevima priliku da se resetiraju i aktiviraju naš parasimpatički autonomni živčani sustav, što nam pomaže da se opustimo.

Dodatno, dr. Prpa je dodala da je ključno njegovanje crijevnog mikrobioma, što znači unos voća, povrća i cjelovitih žitarica.

Najbolje tehnike opuštanja i samonjege

– Odmorite se radeći nešto u čemu uživate kao što je čitanje, kupanje u kadi, gledanje filma, igranje s kućnim ljubimcem ili isprobavanje novog recepta.

– Pokušajte se aktivno opustiti, poput šetnje, joge, pilatesa ili laganog istezanja.

– Dišite duboko samo nekoliko minuta. Pokušajte držati ramena spuštena i opuštena, a ruku stavite na trbuh – trebala bi se podizati dok udišete i spuštati dok izdišete.

– Budite kreativni slikanjem, crtanjem, sviranjem instrumenta ili čak pečenjem. Ne brinite o krajnjem proizvodu, samo se usredotočite na zabavu.

– Prošećite prirodom ako možete, odvojite vrijeme i primijetite stabla, biljke i životinje koje usput vidite.

– Zamislite sebe na mjestu na kojem se osjećate spokojno.

– Slušajte omiljene pjesme.

– Isključite mobitel na sat vremena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!