Kopriva – drevna biljka s višestrukim zdravstvenim prednostima

Zdravlje 02. tra 202212:17 0 komentara
Shutterstock

Kopriva je od davnina bila osnovna namirnica u biljnoj medicini. Stari Egipćani koristili su koprivu za liječenje artritisa i bolova u donjem dijelu leđa, dok su je rimski vojnici trljali na sebe kako bi se zagrijali.

Njeno znanstveno ime, Urtica dioica, potječe od latinske riječi uro, što znači “gorjeti”, jer njezino lišće može izazvati privremeni osjećaj peckanja nakon dodira.

Listovi imaju strukturu nalik dlačicama koje peckaju, a također izazivaju svrbež, crvenilo i otekline. Međutim, nakon što je prerađena u suplement, osušena, zamrznuta ili kuhana, kopriva se može sigurno konzumirati. Studije je povezuju s brojnim potencijalnim zdravstvenim dobrobitima. Evo 6 dokazano utemeljenih prednosti koprive, prema Healthineu.

Sadrži mnoge hranjive tvari

Listovi i korijen koprive pružaju širok izbor hranjivih tvari, uključujući vitamine, minerale, masne kiseline, aminokiseline, polifenole i pigmente. Štoviše, mnoge od ovih hranjivih tvari djeluju kao antioksidansi u vašem tijelu.

Antioksidansi su molekule koje pomažu u obrani vaših stanica od oštećenja slobodnih radikala. Šteta uzrokovana slobodnim radikalima povezana je sa starenjem, kao i s rakom i drugim štetnim bolestima.
Istraživanja pokazuju da ekstrakt koprive može povisiti razinu antioksidansa u krvi.

Može smanjiti upalu

Upala je način vašeg tijela da se izliječi i bori protiv infekcija. Međutim, kronična upala može nanijeti značajnu štetu. U brojnim studijama, kopriva je smanjila razinu višestrukih upalnih hormona ometajući njihovu proizvodnju.

U studijama na ljudima, čini se da primjena kreme od koprive ili konzumacija proizvoda od koprive ublažava upalna stanja, kao što je artritis. Na primjer, u jednoj studiji od 27 osoba, nanošenje kreme od koprive na područja zahvaćena artritisom značajno je smanjena bol u usporedbi s placebom.

U drugoj studiji, uzimanje dodatka koji je sadržavao ekstrakt koprive značajno je smanjilo bolove. Osim toga, sudionici su smatrali da bi mogli smanjiti svoju dozu protuupalnih lijekova protiv bolova. Međutim, istraživanja su nedostatna da bi se kopriva preporučila kao protuupalni tretman. Potrebno je više studija na ljudima.

Može pomoći sa simptomima povećane prostate

Do 50% muškaraca u dobi od 51 i više godina ima povećanu žlijezdu prostate. Povećana prostata se obično naziva benigna hiperplazija prostate (BPH). Znanstvenici nisu sigurni što uzrokuje BPH, ali može dovesti do značajne nelagode tijekom mokrenja.

Zanimljivo je da nekoliko studija sugerira da kopriva može pomoći u liječenju BPH. Istraživanja na životinjama otkrivaju da ova moćna biljka može spriječiti pretvorbu testosterona u dihidrotestosteron – snažniji oblik testosterona. Zaustavljanje ove konverzije može pomoći u smanjenju veličine prostate.

Studije na osobama s BPH-om pokazuju da ekstrakti koprive pomažu u liječenju kratkotrajnih i dugotrajnih problema s mokrenjem – bez nuspojava. Međutim, nejasno je koliko je kopriva učinkovita u usporedbi s konvencionalnim tretmanima.

Može pomoći kod peludne groznice

Peludna groznica je alergija koja uključuje upalu sluznice nosa. Istraživanje pokazuje da ekstrakti koprive mogu inhibirati upalu koja može izazvati sezonske alergije. To uključuje blokiranje histaminskih receptora i zaustavljanje imunoloških stanica od otpuštanja kemikalija koje pokreću simptome alergije.

Može sniziti krvni tlak

Visoki krvni tlak ozbiljan je zdravstveni problem jer vas dovodi u opasnost od srčanih bolesti i moždanog udara, koji su među vodećim uzrocima smrti u svijetu. Kopriva se tradicionalno koristila za liječenje visokog krvnog tlaka.

Može pomoći u kontroli šećera u krvi

Studije na ljudima i na životinjama povezuju koprivu s nižim razinama šećera u krvi. Zapravo, ova biljka sadrži spojeve koji mogu oponašati učinke inzulina. U tromjesečnoj studiji na 46 osoba, uzimanje 500 mg ekstrakta koprive tri puta dnevno značajno je snizilo razinu šećera u krvi u usporedbi s placebom.

Unatoč obećavajućim nalazima, još uvijek postoji premalo studija na ljudima o kontroli koprive i šećera u krvi. Potrebno je više istraživanja, prenosi Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.