Koronavirus i trudnoća: Postoji li opasnost od virusa, ali i cjepiva?

Majka i dijete 07. ruj 202113:14 > 13:44
Shutterstock/Ilustracija

Pandemija koronavirusa postala je dio naših života te postoji sve veći broj pitanja na tu temu. Posljedice koje izaziva koronavirus, reakcije na cjepivo protiv koronavirusa i oporavak od ovog virusa samo su dio tema o kojima se razgovara.

Nerijetko je tema i koronavirus i trudnoća, točnije, kakva je povezanost, je li koronavirus opasan za bebu i trudnicu te može li cjepivo protiv koronavirusa utjecati na tijek trudnoće?

Iako je podataka malo, pokazuju da infekcija koronavirusom kod trudnica obično prolazi asimptomatski ili sa slabim simptomima te da nema značajno negativan utjecaj na trudnoću. Međutim, podataka je vrlo malo pa ih je potrebno uzeti s rezervom i u skladu s time postupati na način da se infekcija prevenira.

Koronavirus i trudnoća

Nakon što se proglasila pandemija koronavirusa u ožujku 2020. godine, aktualiziralo se i pitanje utjecaja infekcije ovim virusom na trudnoću, dojenje i život bebe. Infekcija koronavirusom pokazuje različite simptome kod oboljelih, zbog čega i postoji nejasno razumijevanje njenih posljedica i opasnosti.

Najčešći simptomi koronavirusa su:

– povišena temperatura

– suhi kašalj i grlobolja

– kratkoća daha

– upala pluća

– akutni respiratorni distresni simptom

– nedostatak mirisa i okusa

– bolovi u mišićima

– opća malaksalost

Covid-19 se širi kapljicama iz respiratornog trakta te izravnim kontaktom tjelesnim tekućina zaražene osobe koje dolaze u kontakt s očima, nosom ili ustima nezaražene osobe. Za vrijeme trudnoće žene su podložnije virusnim infekcijama, posebice respiratornim infekcijama. Međutim, osim opasnosti koronavirusa za trudnice postoji zabrinutost vezana uz utjecaj na fetus i porod.

VEZANE VIJESTI

S obzirom na to da se radi o novoj bolesti, broj istraživanja na ovu temu nije velik te je ograničen broj studija koje opisuju utjecaj koronavirusa na trudnoću. Također, zabilježen je mali broj trudnica zaraženih koronavirusom.

No, ono što jest poznato je da su kod trudnica zabilježene veće komplikacije kod infekcije koronavirusa nego kod žena koje nisu bile trudne. Važno je napomenuti kako su i u tim slučajevima simptomi većinom opisivani kao lakši, dakle uz povišenu tjelesnu temperaturu i kašalj, a rjeđe se spominju opća slabost, grlobolja i kratkoća daha.

Konkretno, 22 % trudnica zaraženih koronavirusom imalo je asimptomatsku bolest, ostale su imale blaže simptome i dvije žene su završile na intenzivnoj njezi. Ne postoje podaci o smrti trudnica s koronavirusom.

Infekcija koronavirusom kod trudnica

Trudnice koje su se zarazile koronavirusom trebaju biti podvrgnute laboratorijskom krvnom nalazu i radiološkom prikazu prsnog koža kako bi se ustanovila razina infekcije. Trudnice zaražene koronavirusom pokazuju snižene vrijednosti limfocita i povišene vrijednosti CRP proteina te višestruka zasjenjenja na plućima.

Porod kod trudnica zaraženih koronavirusom je u većini slučajeva prošao normalno, no većina trudnica rodila je carskim rezom. Kod malo manje od polovice trudnica došlo je do prijevremenog poroda te je došlo do jedne neonatalne smrti i jednog mrtvorođenčeta. Nije zabilježen niti jedan prijenos zaraze koronavirusom s majke na dijete.

Općenito su infekcije SARS i MERS virusima povezane s većom stopom pobačaja, no saznanja i podaci o tome su ograničeni.

Trudnoća i cjepivo protiv covida-19

S obzirom na to da je riječ o novim cjepivima protiv koronavirusa, za sada ne postoje klinička istraživanja. Postoje podaci kod žena koje su za vrijeme ispitivanja i nakon cijepljenja ostale trudne, no riječ je o manje od 100 trudnica što rezultate ne čini potpuno relevantnima. Rezultati pokazuju da štetnost cjepiva nije dokazana, ali i da pojedine trudnice spadaju u rizičnu skupinu.

Što se tiče cjepiva protiv korone kod trudnica, trudnoća je kontraindikacija ako se radi o osjetljivoj trudnoći ili ženi koja primarno spada u rizičnu skupinu za teške oblike koronavirusa. Pri početku pandemije koronavirusa se ženama savjetovalo da odgađaju začeće do dva mjeseca nakon primjene druge doze, no FDA i EMA su objavile kako trudnoća nije kontraindikacija za cjepivo. Točnije, da se začeće ne mora odgađati ovisno o cjepivu.

S druge strane, trudnice mogu biti u rizičnoj skupini za dobivanje težeg oblika koronavirusa, posebice one koje pate od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa ili pretilosti.

Ne postoje relevantni podaci o cjepivu protiv koronavirusa i dojenju kod trudnica. Istraživanja su u tijeku, no ono što se za sada preporučuje je savjetovanje s liječnikom i ginekologom kako bi se isključile sve potencijalne opasnosti za ženu i bebu.

Zaštita trudnica od koronavirusa

Trudnicama se posebno preporučuje zaštita od koronavirusa, posebice u zadnjem tromjesečju kada postoji veći rizik da se razviju komplikacije.

Ovo su preporuke koje omogućavaju zaštitu od koronavirusa:

– često perite ruke sapunom barem 20 sekundi

– kašljite i kišite u maramicu koju ćete baciti

– izbjegavajte gužve i druženja s više ljudi (zapamtite da i osobe bez simptoma mogu prenijeti virus)

– zdravo se hranite i jačajte imunitet

– budite aktivne

– smanjite stres i izbjegavajte stresne situacije

– često odlazite na preglede

– redovito mijenjajte masku za lice

– pri pojavi simptoma se odmah obratite liječniku telefonskim putem

Osim što je na ženi da se zaštiti što više može, nužno je da i njena okolina jednako djeluje te je štiti od potencijalne zaraze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar