Američki CDC preporuča cijepljenje i trudnicama

Zdravlje 11. kol 202119:18 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Trudnice bi se trebale cijepiti protiv covida-19, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju zaraze (CDC), pozivajući se na novu analizu koja pokazuje da cjepiva ne povećavaju rizik od pobačaja.

CDC je objavio da nije pronašao nikakve opasnosti za trudnice u tom, ali i u ranijim istraživanjima. Trudnice mogu primiti bilo koja od tri cjepiva koja su dobila izvanredno odobrenje – Pfizer, Modernu ili Johnson & Johnson.

Ta američka agencija ranije nije preporučala cijepljenje za trudnice, no sugerirala im je da se o tome savjetuju sa svojim zdravstvenim institucijama.

Sascha Ellington, voditeljica CDC-jevog tima za reproduktivno zdravlje, kazala je kako se cijepi mali broj trudnica – njih 23 posto primilo je najmanje jednu dozu.

„Želimo to povećati“, rekla je Ellington, dodajući da agencija radi na planu kojim će opstetričari i ginekolozi moći nuditi cjepivo.

„Želimo da žene budu zaštićene. Nismo pronašli nijednu opasnost, a dobrobiti cjepiva stvarno su veće od bilo kakvih potencijalnih ili nepoznatih rizika“.

CDC je objavio da trudnoća povećava rizik od teškog oblika covida-19, a zaraza tom bolešću povećava šanse od prijevremenog rađanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!