Kostohondritis: Uzrok, simptomi i kada točno morate liječniku?

Zdravlje 30. pro 202020:49 > 31. pro 2020 08:37
Bol u prsima poput srčanog udara.
Izvor: Bol u prsima poput srčanog udara.

Kostohondritis je upala hrskavice koja spaja rebra s prsnom kosti.

Bol koja nastaje je slična onoj boli koja nastaje kod srčanog udara ili srčanih bolesti. Kostohondritis se pojavljuje bez određenog uzroka, simptomi se povlače sami od sebe nakon nekoliko tjedana, a liječi uz pomoć lijekova za ublažavanje bolova.

Što uzrokuje kostohondritis?

Ova upala se često pojavljuje sama od sebe, bez određenog razloga, ali ipak postoje neke stvari koje mogu dovesti do kostohondritisa.

VEZANE VIJESTI

Prije svega, to je ozljeda u području prsa, zatim dizanje teških predmeta ili ponavljajući pokret ruku, također uzrok mogu biti i respiratorne infekcije koje je uzrokovao virus, bakterijske infekcije i u rijetkim slučajevima gljivične infekcije. Kostohondritis može nastati i kao posljedica tumora koji se nalaze u tijelu, a putuju do zglobova. Kostohondritis se pojavljuje češće kod žena starijih od 40 godina.

Koji su simptomi kostohondritisa?

Glavni simptom upale hrskavice je oštra bol koja se može pojaviti na lijevoj strani prsa, a može se osjetiti i u rebrima, leđima i trbuhu. Bol može biti blaga ili intenzivna. Osim boli, javlja se i pritisak koji se zajedno s boli pogoršava kod kašljanja, udaha, tjelesne aktivnosti ili ležanja. Još jedan simptom je osjetljivost na dodir, točnije osjetljivost kod dodira rebra.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Kada se pojave simptomi potrebno je posjetiti liječnika kako bi se utvrdilo da se radi o kostohondritisu, a ne srčanim bolestima. Također, ako se uz bol u prsištu pojavi i teško disanje, visoka temperatura, crvenilo, natečenost, mučnina ili znojenje treba se što prije javiti liječniku. Ako se uz bolove pojavi i visoka temperatura koja se ne skida lijekovima, ako dolazi do pojačanja boli, naticanja i crvenila ili kada je uz bol u prsima prisutno i znojenje, mučnina ili bol u lijevoj ruci potrebno je odmah nazvati hitnu medicinsku pomoć jer se ovdje može raditi o srčanom udaru.

Kako se dijagnosticira kostohondritis?

Liječnik će prvo ispitati simptome te će opipati rebra kako bi vidio razinu boli i otkrio postoji li naticanje, a može otkriti i ako postoje znakove infekcije ili upale. Također, kako bi bio siguran u dijagnozu, liječnik može tražiti pretragu rendgena grudnog koša, ali i krvne pretrage, kao i elektrokardiogram kako bi se odbacila mogućnost bolesti srca.

Kako se liječi kostohondritis?

Sama upala se ne liječi, već se liječi uzrok problema, ali i ublažavaju se sami bolovi. Prije svega, ovdje mogu pomoći lijekovi protiv bolova, a liječnik može odrediti mirovanje jer se određenim vježbanjem i naprezanjem stanje samo može pogoršati.

VEZANE VIJESTI

Preporuča se i korištenje toplih ili hladnih obloga te po potrebi i preporuci liječnika fizikalna terapija, terapija električnim valovima i rastezanje. Kostohondritis će tako nestati s vremenom sam od sebe, nekada će trajati par dana, a nekada nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Upala se nekada može i ponoviti.

Važno je kod pojave bolova u prsima posjetiti liječnika kako bi se eliminirale druge bolesti i stanja. Nekada je kostohondritis znak da postoje problemi sa srcem, a ako je bol u prsima popraćena i bolovima u tijelu, depresijom i glavoboljama, onda se može raditi o kroničnoj bolesti fibromialgiji.

Dakle, kostohondritis je upala hrskavice koja spaja rebra s prsnom kosti. Glavni simptom je bol u prsima, a bol se može pojaviti u trbuhu i leđima te biti slabija ili oštra. Ne postoji točan uzrok ove upale, a upala se liječi lijekovima protiv bolova i mirovanjem te se povlači sama od sebe nakon nekoliko tjedana ili mjeseci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar