Lordoza: Uzrok, simptomi i kako se ovaj neugodan problem kralježnice tretira?

Zdravlje 14. sij 202215:43
Izvor: Kindel Media/ Pexels/Ilustracija

Kralježnica je u svojem prirodnom obliku zakrivljena. Lordoza je jedna od deformacija kralježnice uz kifozu i skoliozu.

Lordoza je pretjerana zakrivljenost kralježnice, pri čemu je kralježnica zakrivljena prema naprijed. Izražena je u vratnom i slabinskom, donjem dijelu, a s godinama se može pogoršati. Ipak, postoji nekoliko načina kako se lordoza može ispraviti, a oni ovise o težini samog stanja.

Tipovi lordoze

Najčešća lordoza je u donjem, lumbalnom dijelu kralježnice pa se i naziva lumbalna lordoza. Imate li ovu lordozu možete provjeriti tako da legnete na leđa na ravnu površinu i probate staviti dlan ruke ispod donjeg dijela leđa. Ljudi koji imaju lordozu će imati više mjesta između kralježnice i površine. Ova lordoza se može primijetiti i u stajaćem položaju jer će osobama biti ispupčeni trbuh i stražnjica, dok će im donji dio kralježnice biti u obliku slova c. ipak, kako bi bili sigurni da se radi o lordozi, potrebno je napraviti rendgensku snimku kralježnice.

Drugi tip je cervikalna lordoza, koja se može prepoznati na vratnom dijelu kralježnice. Linija kralježnice će ovdje biti pomaknuta u desno ili u lijevo. Također, može postojati i preizražena zakrivljenost vrata prema unutra ili prema van.

Uzroci lordoze

Lordoza se može pojaviti starenjem, ali mogu je i uzrokovati nepravilna postura, ozljede, osteoporoza, operacija kralježnice, patuljasti rast, pretilost ili slabi trbušni mišići.

Koji su simptomi lordoze?

Osim vidljivih znakova, lordoza se može prepoznati i po određenim simptomima. Najčešći simptom je bol u vratu ili donjem dijelu leđa, kao i bol u mišićima. Može se pojaviti i bol u ramenima, kao i u gornjem dijelu leđa te ograničenost pokreta.

Osim toga mogu se pojaviti i idući simptomi:

⦁ trnci u nogama

⦁ ukočenost nogu
⦁ oslabljena kontrola mjehura
⦁ slabost
⦁ grčevi i bolovi u mišićima

Kod ovih je simptoma potrebno kontaktirati liječnika što prije i napraviti pretrage kako bi se mogao krenuti rješavati problemi.

Lordoza kod djece

Lordoza se može pojaviti i kod djece, bez određenog uzroka. To se naziva juvenilna lordoza jer se pojavljuje kod djece između tri i deset godina. Ova vrsta lordoze se najčešće ispravi sama od sebe za vrijeme odrastanja, dok će neka djeca morati nositi protezu ili izvoditi vježbe.

Može li se lordoza spriječiti?

Lordoza se može spriječiti na nekoliko načina. Izbjegavanjem predugog sjedenja ili stajanja na istom mjestu. Uvijek je dobro povremeno promijeniti položaj ili prošetati.Također, pomoći mogu i određene vježbe i sjedenje na stolici koja ima potporu za leđa. Osobe koje su pretile bi trebale skinuti višak kilograma te će se time i smanjiti bol u leđima.

Vježbe za lordozu

Vježbe za lordozu obuhvaćaju vježbe koje jačaju mišiće leđa i trbuha. Važno je izvoditi ih kontrolirano i sporo te pri svakoj vježbi stisnuti trbušne mišiće. Neke vježbe za lordozu možete vidjeti u videu.

Kako se lordoza dijagnosticira?

Kod nekih se osoba lordoza može primijetiti kod ležanja ili saginjanja ili kod izvođenja određenih vježbi. Ipak, najbolji način za dijagnozu lordoze je pregled kod liječnika ili fizijatra te rendgenska snimka kralježnice, magnetska rezonanca ili CT.

Kako se tretira lordoza?

Liječenje ovisi o ozbiljnosti stanja te o uzroku lordoze. U nekim slučajevima mogu pomoći samo vježbe, dok će kod težih slučajeva biti potrebna operacija. Kako bi se umanjili simptomi za pomoć mogu poslužiti: lijekovi protiv bolova, fizikalna terapija ili gubitak kilograma kod pretilih osoba.

Zaključak

Lordoza je pretjerana zakrivljenost kralježnice, a kod nekih osoba će biti izraženija i stvarati probleme, dok neki neće ni znati da imaju lordozu. Važno je reagirati kod pojave bolova i problema te potražiti pomoć liječnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar