Med od kestena: Cijena, kako ga prepoznati i kod kojih 5 problema može pomoći?

Zdravlje 27. stu 202119:32
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Med je prirodni proizvod koji ima razne prednosti za organizam. U medu se nalaze šećeri fruktoza i glukoza, ali i oko dvjestotinjak različitih spojeva. Jednako tako, postoji više vrsta meda, ovisno od čega se primarno radi. Tako su najpoznatiji bagremov med, cvjetni med, livadski med, med od maslačka te med od kestena.

Med od kestena se koristi više od sto godina u Europi i Aziji. Najviše meda od kestena se u Europi proizvodi u Turskoj, a vrlo je popularan u Italiji, gdje postoje i festivali posvećeni kestenu. Ovaj med ima važnu ulogu za tijelo, a neke osobe bi ga trebale izbjegavati.

Kako prepoznati med od kestena?

Med od kestena je tamno smeđe boje, specifičnog, gorkog okusa te je manje sladak od neke druge vrsta meda. Što je med tamniji, to znači da ima više polifenola koji su antioksidansi, a ima i više nitrata koji su dobri za gastrointestinalne bolesti. Također, med od kestena će se teže kristalizirati, a sam okus se može razlikovati od proizvođača do proizvođača, kao što može ovisiti i o državi u kojoj se proizvodi.

Za što se sve koristi med od kestena?

Osim što se može jesti na žlicu, med od kestena može biti dodatak čaju, cijeđenim sokovima, te se može dodati u brojna jela. Tako je odličan kao sastojak keksa ili kolača, dok ga neki vole dodati i kod kuhanja hrane ili spojiti s raznim sirevima.

Koje su prednosti meda od kestena?

Med od kestena ima brojne prednosti, od kojih su neke poznate, a neke manje znane. Tako je, na primjer, med od kestena odličan za kašalj, ali ublažava prehlade i druge bolesti. Baš kao i svaki med i med od kestena ima antibakterijska i protuupalna svojstva te može ublažiti upale u tijelu, ali i na koži. Ovo su još neke prednosti:

1. Zacjeljuje rane

Med od kestena pomaže u bržem zacjeljivanju rana i ožiljaka na koži, a dobar je i kod ublažavanja simptoma herpesa ili afti te pomaže kod smanjivanja akni. Potrebno ga je namazati u tankom sloju na kožu i tako ostaviti neko vrijeme.

2. Smanjuje trajanje proljeva

Med od kestena može smanjiti trajanje, ali i intenzitet probavnih smetnji, posebice proljeva, a općenito je dobar za sve gastrointestinalne probleme, među kojima je i gastritis.

3. Ublažava kašalj

Možda je jedna od najpoznatijih uloga meda od kestena ta što pomaže kod kašlja. Čak ga je i Svjetska zdravstvena organizacija preporučila kao prirodni lijek protiv kašlja. Također, med od kestena je dobar i kod prehlada te drugih bolesti i respiratornih infekcija.

4. Bogat je vitaminima

Osim što sadrži vitamin B i vitamin C, med od kestena sadrži i minerale kao što su magnezij, željezo i bakar, a sadrži i puno peludi. Zbog vitamina, minerala te drugih sastojaka, ovaj med je odličan i za jačanje imuniteta.

5. Dobar je za bolesti srca

Med od kestena se može koristiti za poboljšanje cirkulacije, ali i kod bolesti srca jer smanjuje kolesterol te snižava krvni tlak.

Tko ne bi trebao konzumirati med od kestena?

Osobe koje su alergične na pčelinje proizvode ili na ubod pčela ne bi smjele koristiti ovaj med. Jednako tako, bilo koji med ne smiju koristiti djeca do prve godine života jer mogu razviti botulizam. Žene koje su trudne i doje isto tako ne bi smjele konzumirati med. Osobe koje boluju od dijabetesa ili imaju visok ili nizak krvni tlak moraju biti oprezne s količinom meda.

Gdje kupiti med od kestena?

Med od kestena je najbolje kupiti kod provjerenih pčelara ili obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Cijena varira, a iznosi otprilike oko 70 kuna za 900 grama meda.

Zaključak

Med od kestena ima specifičnu boju i poseban okus, a uz to i brojne prednosti za organizam. Pomaže kod raznih problema na koži, kod kašlja te je dobar i za probavne smetnje. Može se koristiti i kao sastojak određene hrane, kao dodatak čaju ili pak kolačima. Važno je uvijek kupiti med iz provjerenog izvora te uživati u njegovim blagodatima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar