Migrena u trudnoći: Je li opasna za plod i kako ju liječiti na prirodni način?

Zdravlje 21. svi 202115:53 0 komentara
djevojka, žena, covid, koronavirus, maska, glavobolja
Pixabay/Ilustracija

Velik dio populacije ima probleme s migrenom, a smatra se da oko 18% svih žena doživljava tegobe. Migrena u trudnoći ima različite utjecaje i često se glavobolje i tegobe u trudnoći smanjuju, ali se mogu i povećavati. Kod nekih žena se može pojaviti migrena u trudnoći prvi puta, a kod nekih se pogoršavati simptomi postojeće bolesti.

Glavobolje u trudnoći pojačava i povišena razina estrogena zbog čega su one češće u početku trudnoće, a kasnije se smanjuju zbog ustaljivanja estrogena u drugom i trećem tromjesečju. Podaci pokazuju da 35% žena doživljava napadaje migrene za vrijeme trudnoće, dok njih 26% ima velike poteškoće u svakodnevici zbog migrene u trudnoći.

No, ono glavno pitanje koje muči sve trudnice je – utječe li migrena na trudnoću i može li biti opasna za plod?

Je li migrena u trudnoći opasna za plod?

Migrena se smatra poremećajem zdravlja koji bi mogao utjecati na trudnoću. Same glavobolje u trudnoći mogu ukazivati na potencijalne komplikacije, no migrena nije jedini mogući uzrok glavobolja te se ona može pojaviti zbog drugih razloga. Česte migrene u trudnoći mogu biti uzrokovane bolestima krvnih žila, krvarenjem, infekcijom te preeklampsijom.

Glavna opasnost migrena u trudnoći su lijekovi koje žena uzima za zaustavljanje boli. Među lijekovima se koriste oni koji sprječavaju napadaje, a to su najčešće beta-blokatori, antiepileptički lijekovi, antidepresivi te blokatori kalcijevih kanala. To su lijekovi koji bi mogli imati negativan utjecaj na trudnoću te se u tom periodu ne bi trebali koristiti.

Komplikacije u trudnoći zbog migrene

Smatra se kako migrena u trudnoći može predstavljati opasnost za plod prvenstveno zbog lijekova, no ona ne utječe izravno na ishod trudnoće. Ono s čime se povezuju migrene u trudnoći je češća pojavnost preeklampsije – ozbiljne komplikacije u trudnoći koja kod žene izaziva visoki krvni tlak i visoku razinu proteina u mokraći. Jedan od simptoma preeklampsije su jake glavobolje, ali i natečenost dlanova i stopala, zamućen vid, visok krvni tlak i bol u trbuhu. Preeklampsija može uzrokovati prijevremeni porod i smrt majke.

#related-news_1

Dr. Tracy B. Grossman na međunarodnom kongresu za glavobolju objašnjava kako trudnice s teškom akutnom migrenom tijekom trudnoće imaju povišeni rizik za neželjeni ishod i da takve slučajeve treba pratiti. Pacijentice mogu imati migrenu bez aure, ali i biti u stanju kada se migrena javlja često i traje 15 ili više dana. U slučaju kod dr. Grossman, to je bilo 49 pacijentica koje su imale jedan ili više neželjenih ishoda trudnoće. Također je zabilježena viša stopa preeklampsije.

Liječenje migrene u trudnoći

Žene koje doživljavaju migrenu inače, trebale bi biti pod posebnom skrbi za vrijeme trudnoće. Kod nekih će, ukoliko se radi o migrenoznom stanju, biti potrebna i terapija u ambulantama za visokorizične trudnoće.

Važno je da žena prati glavobolje i sve popratne simptome kako bi liječnik mogao lakše dijagnosticirati o koliko se velikom problemu radi te kako ga tretirati. Kod migrena u trudnoći se savjetuje zapisivanje i praćenje dnevnika migrena te svih uzroka koji su mogli dovesti do migrene. Često se tu radi o konzervansima iz hrane, cigaretama, kavi, glasnim zvukovima ili velikim temperaturnim razlikama.

Savjeti za smanjivanje migrene u trudnoći

Ako migrene u trudnoći ne predstavljaju velik problem te smatrate da se na temelju drugih simptoma ne radi o opasnoj situaciji za plod, postoji nekoliko savjeta za smanjivanje migrena u trudnoći koje možete činiti i kod kuće:

  • uđite pod hladan tuš, umijte lice hladnom vodom ili stavite stopala u hladnu vodu – ovo bi trebalo barem na neko vrijeme smanjiti bolove
  • nemojte biti gladne ni žedne – osjećaj gladi i žeđi zapravo je čest uzrok glavobolje te bi bilo dobro da se kroz dan konzumira više manjih obroka kako bi se gladovanje izbjeglo, a kako niska razina šećera ne bi prouzrokovala migrenu
  • vježbajte – vježbe za trudnice se mogu raditi umjereno, točnije, sve dok se dobro osjećate. Vježbe će smanjiti tenzijske glavobolje i intenzitet migrene
  • maknite se od stresa i onoga što vam smeta – migrenu u trudnoći mogu izazvati glasni zvukovi, previše svjetla ili neki drugi nadražaji koje bi u slučaju boli trebalo  izbjegavati
  • hladan oblog – na glavu možete staviti hladan oblog i malo ga čvršće pritisnuti jer se mehanički pritisak prenosim istim receptorima kao bol samo što on ublažuje osjećaj boli
  • isprobajte tehnike opuštanja – osim što bi bilo dobro barem jedan dio svakog dana činiti samo ono što volite i u čemu uživate, tehnike opuštanja poput meditacije, vježbi disanja ili joge također mogu smanjiti intenzitet migrene u trudnoći.

Ukoliko ništa od navedenog ne pomaže te i dalje osjećate čestu bol i migrene u trudnoći, obratite se svom ginekologu koji će vam pomoći u rješavanju problema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!