Mogu li osobe koje su cijepljene ili su preboljele covid darovati krv?

Vijesti 26. lis 202110:50 > 11:02
Izvor: Photo by Nguyễn Hiệp on Unsplash/Ilustracija

Da samo jedna bočica krvi može spasiti nekome život, davno su shvatili liječnici, a dobrovoljno davalaštvo krvi postalo je diljem svijeta najkonkretnija humana aktivnost, čija je vrijednost nemjerljiva, ali je često zaboravljamo. U našoj zemlji tijekom godine aktivno je oko 90.000 darivatelja, neki daruju krv više puta godišnje. Muškarci su zastupljeni čak 83 posto, a žene 17 posto.

Prošle godine, zbog pandemije, je izostalo darivanje krvi u školama pa je u Šibenko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji prikupljeno i 1500 doza krvi manje nego inače. Prošle godine bilo i manje potrebe, ali ove godine stvari se normaliziraju i potreba za rezervama krvi je veća.

Ono što sve zanima je to mogu li osobe koje su preboljele covid-19 ili su se cijepile protiv njega dati krv.

Pročelnica Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Split, Slavica Dajak, rekla je za Slobodnu Dalmaciju da mogu.

VEZANA VIJEST

“Osobe koje su preboljele covid-19 nakon oporavka mogu biti darivatelji krvi. Transfuzijska služba je, kao ostali razvijeni svijet, prošle godine započela prikupljati i novi krvni pripravak od tih osoba –​ konvalescentnu plazmu. Nakon preboljenja i određivanja titra protutijela, osobe koje su preboljele covid-19 mogu darovati konvalescentnu plazmu u kojoj se nalaze navedena protutijela i koja mogu biti transfundirana oboljelima od covida”, kaže Dajak.

“Imamo dosta primjera oporavaka, poglavito hematoonkoloških bolesnika. Dodatna pogodnost osobama koje su darivale konvalescentnu plazmu jest i fenomen destigmatizacije, jako važan, poglavito prošle godine! Cijepljene osobe također mogu biti darivatelji krvi, dan-dva iza cijepljenja ako nemaju nikakvu lokalnu reakciju na mjestu uboda ili neke blage simptome kao reakciju na cijepljenje. U kvaliteti njihove krvi se ništa ne mijenja niti nakon preboljenja niti nakon cijepljenja”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar