
Nova studija pokazuje da redovito konzumiranje jogurta može smanjiti rizik od određene vrste raka debelog crijeva.
Istraživanje, objavljeno u časopisu Gut Microbes, pokazalo je da ljudi koji su rutinski konzumirali dva ili više obroka jogurta tjedno imaju niže stope proksimalnog kolorektalnog raka koji sadrži bakteriju zvanu Bifidobacterium.
“Jogurt je izvor probiotika koji mogu izravno utjecati na mikrobiom crijeva”, rekao je za Health gastroenterolog Peyton Berookim, koji nije bio uključen u studiju. “Redovita konzumacija jogurta mogla bi povećati populaciju korisnih bakterija” u crijevima.
Proksimalni kolorektalni karcinom javlja se na desnoj strani debelog crijeva. Smrtonosniji je od distalnog raka debelog crijeva, koji nastaje s lijeve strane, piše Health.
Tip pozitivan na Bifidobacterium prilično je čest i čini oko jednu trećinu kolorektalnih karcinoma, rekao je autor studije Shuji Ogino, profesor na Odjelu za epidemiologiju na Harvard.
Veza između jogurta i rizika od raka debelog crijeva
Iako je davno utvrđeno da su bakterije u jogurtu korisne za zdravlje, istraživači su rekli da su prethodne studije dovodile u pitanje njihov utjecaj na rak debelog crijeva. Njihovo je istraživanje imalo za cilj razjasniti ovu poveznicu s prehranom procjenom dugoročnih podataka prikupljenih od velikog broja sudionika.
Istraživači su otkrili da je, među ljudima koji su razvili kolorektalni rak, 31 posto slučajeva bilo Bifidobacterium-pozitivno, dok je 69 posto bilo Bifidobacterium-negativno.
Dok redovita konzumacija jogurta od dvije porcije tjedno ili više nije bila povezana s nižim rizikom od raka debelog crijeva općenito, bila je povezana s 20 posto nižim rizikom od Bifidobacterium-pozitivnog tipa.
Trebate li početi jesti više jogurta?
Iako studija obećava, znanost o povezanosti konzumiranja jogurta i rizika od raka debelog crijeva još je daleko od utvrđene. Istraživanje je u ranoj fazi, a trenutna studija ima neka značajna ograničenja.
Studija se također oslanjala na prehrambene navike koje su sudionici sami prijavili, povećavajući vjerojatnost pogrešaka.
Sve veći broj istraživanja pokazuje da žive i aktivne kulture u jogurtu i drugoj fermentiranoj hrani, od kojih mnoge sadrže probiotike, mogu pozitivno utjecati na crijeva.
“Redovito konzumiranje jogurta može pridonijeti uravnoteženom crijevnom mikrobiomu”, rekao je Berookim. “Uravnotežen mikrobiom mogao bi potencijalno smanjiti upalu ili disbiozu, za koju se zna da igra ulogu u razvoju raka debelog crijeva.”
“Ovo bi mogao biti pozitivan razlog za uključivanje hrane bogate probioticima poput jogurta u vašu prehranu kao dio cjelokupnog zdravog načina života”, dodao je Berookim.
Upamtite samo da je konzumacija jogurta – i prehrana općenito – samo jedan od mogućih čimbenika u prevenciji raka debelog crijeva. Genetika, vježbanje, konzumacija alkohola, težina, okoliš i drugi utjecaji mogu utjecati na rizik.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!