Na što prekomjeran unos soli ima negativan utjecaj?

Magazin 17. lip 202407:52 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Dok možda prvo razmišljamo o smanjenju kuhinjske soli kako bismo smanjilli unos ovog minerala u organizam, skriveni predatori zapravo vrebaju u ultra-prerađenoj hrani. No, osim što potiče hipertenziju i rizik od moždanog i srčanog udara, znanstvenici su pokazali da pretjerana konzumacija soli može imati negativan utjecaj na naš crijevni mikrobiom.

Otkrilo je to istraživanje u kojem su znanstvenici došli do zaključka da konzumiranje visokih razina natrija može suzbiti neke od korisnih mikroba koji žive u našim crijevima.

Stoga se pokazalo da čak i male promjene u navikama slane hrane mogu utjecati na mikrobe.

Natrij skriven u ultra-prerađenoj hrani

Većina jedu previše natrija, a da toga nisu ni svjesni. U prosjeku dnevno unosimo 11 grama soli, što je dvostruko više od preporučenih pet grama i čak pet puta više od fizioloških potreba našeg organizma.

Oko 70 posto soli u prehrani dolazi iz ultra-prerađene hrane kao što su kruh, pizza, čips, suhomesnati proizvodi, instant juhe i druga slična hrana.

Poslijedice viška soli: Disbalans zdravih mikroba

Rezultati ove kliničke studije otkrili su da su oni koji su konzumirali višak soli u tijelu uzrokovali smanjenje važnih crijevnih mikroba poznatih kao Lactobacillus, koji su važni za naš imunološki sustav.

U velikim opservacijskim studijama znanstvenici su otkrili da oni koji konzumiraju veće razine natrija imaju veću vjerojatnost da će imati patogene bakterije u crijevima.

Iste studije pokazuju da ljudi koji konzumiraju puno soli imaju manje raznolik mikrobiom, što je povezano s višim stopama pretilosti, hipertenzije i drugih kroničnih bolesti.

Manje kratkolančanih masnih kiselina

Kratkolančane masne kiseline koje proizvode naši crijevni mikrobi dobre su za naše metaboličko zdravlje. To je ono što je pokazalo ovo istraživanje, koje je tražilo od 145 odraslih osoba s neliječenom hipertenzijom da šest tjedana slijede dijetu s niskim udjelom natrija.

Istraživači su otkrili da kada su sudionici jeli manje natrija, imali su više razine kratkolančanih masnih kiselina, niži krvni tlak i poboljšanja zdravlja krvnih žila u usporedbi s onima na dijeti bogatoj natrijem.

Kako smanjiti unos soli? Smanjiti ultraprerađenu hranu

Znamo, ponekad je lakše reći nego učiniti objaviti nešto tako lijepo, ali spremni smo učiniti sve za zdravlje, zar ne?

To znači da u prehranu uključite što više onih namirnica koje su minimalno prerađene. To su svježe voće i povrće, riba, orašasti plodovi, čisti jogurti, meso peradi, jaja i drugo.

Istovremeno smanjite konzumaciju raznih pizza, tjestenina, salama, gotovih umaka, čipsa, krekera i ostalih prerađenih namirnica.

Tražite natrij u sastavu

Baš kao što ste mnogi od vas stekli naviku gledati kalorije i ugljikohidrate na pakiranjima gotovih proizvoda, pokušajte u ovaj ritual uključiti dodatnu naviku provjere sadržaja natrija.

Općenito se smatra da je hrana siromašna natrijem ako po porciji osigurava pet posto ili manje dnevne vrijednosti natrija, prenosi Živim.hr.
Koristite zamjenu

Iako sol sama po sebi nije loša, štoviše, našem tijelu je potrebna, svaki višak je loš. Jedan od načina za smanjenje utjecaja soli na zdravlje jest povećanje unosa kalija, pa kuhinjsku sol možete zamijeniti kalijevim ili natrijevim kloridom.

Također, možete jesti hranu bogatu kalijem kao što je lisnato povrće, leća, grah, slanutak, naranče, banane, kivi, mango i druge.

Koristite začine

Umjesto začinjavanja hrane kuhinjskom soli, pokušajte umjesto toga upotrijebiti češnjak u prahu, crni papar, sjemenke sezama i druge minimalno obrađene biljke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!