Nagli gubitak sluha: Uzrok, simptomi i kako se liječi ovaj neugodan problem?

Pixabay/Ilustracija

Normalna je pojava da se sa starenjem gubi sluh.

Ipak, nagli gubitak sluha je znak za uzbunu. Do njega može doći zbog upale uha ili bilo koje druge infekcije uha, a može biti znak puno ozbiljnijeg stanja. Ovaj gubitak sluha može se pojavljivati i do godinu dana, a nekada neće doći do potpunog gubitka sluha, već će se raditi o oslabljenom sluhu.

Jednako tako, gubitak sluha može biti privremeni ili trajan. Važno je pri samoj pojavi naglog gubitka sluha reagirati i posjetiti liječnika.

Kako prepoznati nagli gubitak sluha?

Prije svega, sve oko vas će biti tiše i mislit ćete kako svi šapću. Možda ćete odmah u potpunosti izgubiti sluh na jednom uhu ili na oba, a jednako tako može biti potrebno i nekoliko dana da dođe do gubitka sluha. Neki ljudi mogu čuti i šum ili zujanje u ušima, dok se kod nekih može javiti vrtoglavica, nesvjestica ili poremećaj ravnoteže. Simptomi mogu biti blagi, ali i izraženiji. Nagli gubitak sluha se najčešće događa kod osoba starijih od 40 godina pri čemu je zahvaćeno samo jedno uho.

Zbog čega dolazi do naglog gubitka sluha?

Do gubitka sluha može doći iz nekoliko razloga. Najčešće se radi o infekcijama i upalama ili vosku koji blokira kanale u uhu, dok jednako tako gubitak sluha može biti posljedica ozljede glave ili uha, nuspojava nekih lijekova ili pak simptom autoimune bolesti i neuroloških bolesti kao što je multipla skleroza. Nagli gubitak sluha može nastati i kao posljedica promjene tlaka, kao kod ronjenja. U nekim slučajevima se može raditi o moždanom udaru ili tumoru na mozgu.

Kako se dijagnosticira nagli gubitak sluha?

Važno je ne ignorirati ovaj simptom i što prije posjetiti liječnika. Ako se gubitak sluha pogoršava ili ga prate i drugi simptomi potrebno je odmah posjetiti liječnika. Liječnik će potom uho pogledati otoskopom kako bi vidio je li došlo do blokiranja kanala. Jednako tako, bit će potrebno napraviti određene pretrage kao što je test sluha, odnosno audiogram, test ravnoteže, ali i magnetsku rezonancu.

Kako se tretira nagli gubitak sluha?

Samo liječenje ovisi o uzroku gubitka sluha. Kod upale izazvane bakterijama se najčešće koriste antibiotske kapi koje će ublažiti upalu, a sluh će se vratiti sam od sebe. Ako je gubitak sluha nastao zbog konzumiranja određenih lijekova, liječnik će preporučiti prestanak uzimanja istih. U nekim slučajevima će pomoći kortikosteroidi koji se uzimaju u obliku tableta. Sluh će se uz pomoć lijekova vratiti nakon dva tjedna. Kod nekih osoba neće biti potrebno liječenje, već će se sluh popraviti sam od sebe.

Dakle, nagli gubitak sluha može se pojaviti kao posljedica infekcija ili korištenja lijekova, a može biti simptom određenih bolesti. Važno je ne ignorirati ovu pojavu i posjetiti liječnika koji će napraviti daljnje pretrage i pripisati liječenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.