Znate li koje su namirnice najgore za srce? Ove 3 stvarno trebate umjereno jesti

Zdravlje 28. lip 202211:56 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Iako se danas restorani (posebno oni brze hrane) često i otvoreno hvale specijalitetima na svinjskoj masti i 'brdom kalorija', liječnici često napominju da zbog srca takvu hranu treba izbjegavati uvijek, bez obzira na životnu dob, a premda nam nijedna namirnica neće izazvati infarkt i naglo zaustaviti srce, dr. Jeff Etherton naglašava da možemo uživati baš u svakoj vrsti hrane; dokle god slijedimo nepisano pravilo koje vrijedi za sve životne radosti i užitke; ono o umjerenosti.

U protivnome, nakon dugog vremena konzumiranja velikih količina, ove namirnice najviše mogu ugroziti kardiovaskularno zdravlje, ističe kardiolog.

Pomfrit

Nijedna pržena hrana nije zapravo zdrava za srce jer svaka ima visok udio zasićenih i trans masti, dvije stvari koje bi trebale činiti maleni postotak naše prehrane. A od svih se prženih užitaka pomfrit ističe kao najgori. “Kao da ste uzeli komad čistog ugljikohidrata, a zatim ga popržili i dobro posolili”,- objašnjava Etherton, no “problem je što nam tijela žude za natrijem i lošim masnoćama”. Pomrit, savjetuje on, pokušajte zamijeniti zdravim grickalicama na biljnoj bazi koje su također ukusne.

Prerađeni mesni proizvodi (posebno kobasice)

Prerađeno meso nema dobru reputaciju među kardiolozima jer ta kategorija hrane (koja uključuje slaninu, šunku, kobasice i hrenovke) povećava rizik od zatajenja srca. No, suprotno uvriježenom mišljenju, Etherton kaže da slanina nije najgora namirnica u kategoriji; zbog većeg udjela zasićenih masti najgora je kobasica. “Zato se možda možete osjećati malo bolje ako za doručak uz jaja ispečete par komada slanine”, kaže liječnik.

Crveno meso

Crveno meso ima značajnu količinu kolesterola i zasićenih masti, te tvar koja je nalik aminokiselinama, L-karnitin, a loša je za zdravlje srca. “Kako biste bili sigurni ograničite unos nemasnog crvenog mesa na manje od 10 posto prehrane”, rekao je kardiolog za Thrillist, a dodaje da to, premda mnogi kažu da ne spada u crveno meso, vrijedi i za svinjetinu koja je također puna zasićenih masti, prenosi Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.