Mnogo je zdravstvenih blagodati uzimanja vitamina D, poput boljeg raspoloženja, jakog imunološkog sustava pa čak i smanjenje opasnosti od jakih napadaja astme.
Iako su sve ove stvari važne, postoji jedno ključno pitanje povezano s nedovoljnim unosom vitamina D – gubitak koštane gustoće.
“Jednu od glavnih uloga vitamina D je u maksimiziranju apsorpcije i korištenja kalcija, koji je važan mineral za naš koštani sustav i zube”, naglasila je Nicole Avena, docentica neuroznanosti na Medicinskom fakultetu Mount Sinai u New Yorku.
Da bi u danu dobili dovoljnu količinu vitamina D, ljudi u dobi od 1 do 70 godina trebaju 600 međunarodnih jedinica (IU), dok osobe starije od 70 godina trebaju 800 IU. Neunos dovoljne količine vitamina D svakog dana može rezultirati većim rizikom od osteoporoze kasnije u životu. Osteoporoza se karakterizira kao stanjivanje i slabljenje kostiju i često se naziva bolest krhkih kostiju.
Žene koje prolaze kroz menopauzu najvjerojatnije će razviti osteoporozu jer je smanjenje razine estrogena veliki čimbenik rizika. Nedavno istraživanje čak sugerira da žene u dobi između 50 i 80 godina imaju 79 posto veći rizik od razvoja srčanih bolesti.
Međutim, rutinskom konzumacijom kalcija i vitamina D možete učinkovito usporiti gubitak minerala u kosti, a dijelom smanjiti rizik od osteoporoze i prijeloma kostiju.
Iako rijedak, ozbiljan nedostatak vitamina D može kod djece uzrokovati rahitis, bolest zbog koje kosti postaju mekane i savijaju se. U odraslih, ozbiljni nedostatak ovog ključnog vitamina može rezultirati osteomalacijom, stanjem koje obuhvaća omekšavanje kostiju, bolove u kostima i slabost mišića.
Srećom, sve ovo možete uvelike spriječiti sve dok jedete puno hrane bogate vitaminom D, poput masne ribe i jaja. Međutim, dodatak vitamina D također može biti izvrstan dodatak vašoj prehrani, piše Eat This.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare