“Ne može čekati”: Ova bolest ubija više ljudi od side, tuberkuloze i malarije

Zdravlje 28. srp 202110:14
virus, koronavirus, covid-19, krvi, uzorak krvi
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Na Svjetski dan hepatitisa Svjetska zdravstvena organizacija provodi kampanju "Hepatitis ne može čekati", kroz koju žele naglasiti potrebu za ubrzavanjem napora u eliminaciji hepatitisa koji su usporeni zbog pandemije koronavirusa.

Virusni hepatitisi su skupina zaraznih bolesti koje zahvaćaju jetreno tkivo, a uzrokuju ih virusi hepatitisa A, B, C, D i E koji mogu prouzročiti akutnu ili kroničnu bolest. Akutni hepatitis je iznenadna upala jetre, može biti teška, ali traje kraće vremensko razdoblje, dok je kronični hepatitis stanje trajne upale jetre, duže od šest mjeseci.

Najčešći uzroci smrti su tipovi B i C, od kojih godišnje život izgubi 1,4 milijuna ljudi.

Aktivnosti koje pridonose eliminaciji hepatitisa su podizanje svijesti stanovništva, edukacija i informiranje, testiranje i pravovremeno dijagnosticiranje, liječenje, ciljane prevencije koje se odnose na rutinsko cijepljenje protiv hepatitisa B, osiguranje kvalitete krvi i krvnih derivata u sustavu zdravstvene zaštite, te prevencija rizičnog korištenja droga.

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je sve zemlje da zajedno rade na uklanjanjau virusnog hepatitisa kao prijetnje javnom zdravlju do 2030. godine.

Istaknuto je kako se sva novorođena djeca trebaju cijepiti protiv hepatitisa B nakon rođenja, a nakon čega slijede još najmanje dvije dodatne doze. Navodi se kako se sve trudnice trebaju rutinski testirati na hepatitis B, HIV i sifilis te se po potrebi liječiti.

“Svako bi trebao imati pristup uslugama sprječavanja, testiranja i liječenja hepatitisa, uključujući ljude koji ubrizgavaju drogu, ljude u zatvorima, migrante i drugu vrlo pogođenu populaciju. Pravodobnim testiranjem i liječenjem virusnog hepatitisa može se spriječiti rak jetre i druge teške bolesti jetre. Usluge prevencije i brige za hepatitis – poput imunizacije novorođenčadi, usluge smanjenja štete i kontinuirano liječenje kroničnog hepatitisa B – ključne su čak i tijekom pandemije”, upozorava se.

Virusni hepatitis osmi je najveći svjetski ubojica, ispred HIV/AIDS, turberkuloze i malarije.

Hepatitisi se razlikuju po načinima prijenosa, dužini inkubacije, težini bolesti, mogućnosti prelaska u kroničnu upalu, odnosno kronični hepatitis i razvoju teških komplikacija kao što su ciroza i karcinom jetre.

Kao najopasniji simptom hepatitisa, navodi se kako osoba može biti zaražena, a da to ni ne zna. A u blagoj formi simptomi su umor, tupa bol ispod desnog luka rebra, gubitak apetita, bol u mišićima i tetivama, proljev, povraćanje te rijetko i žutica.

“Testirati na hepatitis se trebaju osobe koje uzimaju ili su uzimale opojne droge putem injekcije ili ‘šmrkanjem’, djeca majki zaraženih HCV-om, osobe rizičnog seksualnog ponašanja, osobe na dijalizi, hemofiličari, osobe koje su primale transfuziju ili su liječene krvnim derivatima prije travnja 1993. godine”, navodi se u priopćenju.

Stručnjaci pozivaju na testiranje i sprečavanje posljedica na vrijeme s obzirom na to da je hepatitis C izlječiv, a za hepatitis B postoji cjepivo i učinkovito liječenje.

“Osobe koje žive s virusnim hepatitisom, a da toga nisu svjesne, ne mogu čekati na testiranje, na životno važno liječenje ili na eliminaciju stigme i diskriminacije povezane s ovim bolestima”, ističe Svjetska zdravstvena organizacija koja provodi kampanju “Hepatitis ne može čekati” .

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar