Ne možete zaspati? Možda se problem krije u ovim namirnicama

Zdravlje 14. ruj 202322:57 0 komentara
Pexels

Prevrtanje i okretanje noću može biti izuzetno frustrirajuće, zbog čega se ujutro osjećate umorno i omamljeno.

Postoje razne stvari koje mogu smetati vašem snu, bilo da je to stres ili ona mala šalica čaja koju ste popili prije nego što ste ugasili svjetla. Međutim, možda postoji razlog za vašu nesanicu na koji nikada prije niste pomislili.

Prema stručnjakinji za spavanje Katherine Hall, postoje određene namirnice koje mogu uzrokovati probleme kada pokušavate utonuti. Ona je, naime, objasnila da vašu sposobnost da zaspite mogu ometati – grickalice. Slana hrana poput čipsa ili slanih orašastih plodova može biti loša ideja prije spavanja, a popularne grickalice potencijalno su razlog zbog kojeg noću ležite budni, piše Daily Record.

“Ovo često može proći ispod radara kada razgovaramo s ljudima o njihovoj prehrani i spavanju. Iako su neki očiti, poput visokog unosa šećera, sol se može zanemariti. Ako ne možete zaspati, sol bi mogla biti korijen problema. Obroci s visokim udjelom natrija rezultiraju zadržavanjem tekućine i povišenim krvnim tlakom, što otežava tijelu da se potpuno isključi nakon međuobroka poput čipsa ili slanih orašastih plodova”, objasnila je Hall.

“To zatim rezultira nečim što se naziva površnim snom, gdje san nije jako dubok i često može uključivati smetnje kao što je češći odlazak na WC, budući da studije pokazuju da to biti uzrokovano s previše soli u prehrani”, dodala je.

Umjesto grickalica – banane

Ako vam je teško zaspati, možda biste trebali razmisliti o izboru grickalice. Unatoč tome što se banane često povezuju s dobivanjem energije – što znači da ih možda nećete nužno povezivati s dobrim noćnim snom – stručnjakinja za spavanje objasnila je da banane zapravo mogu pomoći da se dođe u pravo raspoloženje za spavanje.

“Ovo može izazvati nekoliko pitanja, i to s razlogom, budući da su banane tako snažno povezane s početkom dana, a ne s njegovim završetkom. Međutim, banane sadrže triptofan, aminokiselinu koja potiče melatonin i magnezij, opuštajući mišiće. Oboje potiče opuštanje i san, pa ostavite čips po strani i pojedite bananu prije spavanja”, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.