Umor, glavobolja, suha koža… Ovo su znakovi da vam fali jedan važan mineral

Zdravlje 27. ruj 202215:00
Izvor: FRANCOISE SAUZE / Sciencephoto / Profimedia / ilustracija

Jedan od izuzetno važnih minerala u našem tijelu je kalcij čiji je ključni zadatak ojačati naš kostur. Oko 98% kalcija u tijelu nalazi se u kostima, a ovaj mineral je nužan i za održavanje zubi, srca, živaca i mišića zdravim.

Manjak kalcija može dovesti do osteoporoze te do mogućih prijeloma kuka, kralježnice i zapešća. Prehrana s malo kalcija jedan je od nekoliko čimbenika koji mogu povećati rizik od gubitka koštane mase.

Što uzrokuje nedostatak kalcija?

Žene koje su u menopauzi imaju veći rizik od toga da se javi nedostatak kalcija jer gube oko 1% mineralne gustoće kostiju godišnje. Kako bi kosti ostale jake nakon menopauze kada se rizik od osteoporoze povećava zbog nižih razina estrogena, preporučuje se unos 1200 miligrama kalcija dnevno.

VEZANA VIJEST

Mliječni proizvodi puni su kalcija i obogaćeni su vitaminom D. Nedostatak kalcija može se javiti kod osobe koje ne jedu mliječne proizvode.

Osobe koje imaju hipoparatireozu (rijetki poremećaj zbog kojeg tijelo proizvodi premalo paratireoidnog hormona) mogu imati i nedostatak kalcija.

Nedovoljne razine magnezija i vitamina D također mogu dovesti i do nižnih razina kalcija.

Simptomi nedostatka kalcija

Nedostatak kalcija obično je teže uočiti jer se najčešće ne pojavljuju nikakvi simptomi koji bi to sugerirali. Primjerice, osoba može imati osteoporozu, a da toga ne bude svjesna sve dok ne slomi kost.

S druge strane, mogu se javiti i neka puno ozbiljnija stanja koja označavaju nedostatak kalcija, a da pritom ne osjetite nikakve simptome. Jedno od takvih stanja je hipokalcemija.

Ipak, u nekim slučajevima nedostatak kalcija može se očitovati kroz sljedeće simptome:

– osjećaj peckanja ili bockanja u rukama i stopalima

grčevi u mišićima

– pretjerana nervoza

glavobolje

– grčevi mišića u šakama, stopalima, rukama, nogama ili licu

– utrnulost ili trnci u ustima i prstima

– suha i gruba koža

– neprekidan gubitak kose

– umor

– opća slabost

– nepravilan srčani ritam

Portal Health savjetuje da posjetite svog liječnika ako iskusite ove simptome. Izuzetno niske razine kalcija mogu uzrokovati oštećenja bubrega, depresiju, bipolarni poremećaj, kalcifikaciju mozga, zatajenje srca, napadaje ili komu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar