Obratite pažnju na njih: 6 znakova da vam nedostaje jednog od ključnih vitamina

Zdravlje 28. svi 202308:24 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Ekstreman umor samo je jedan od simptoma koji se mogu pojaviti kod nedostatka vitamina B12, prema dr. Justine Butler. Ljudima je potrebno 50 mikrograma vitamina B12 dnevno, a kod onih koji imaju manjak tog nutrijenta, mogu se pojaviti određeni simptomi.

“Ekstreman umor, nedostatak energije, slabost u mišićima, trnci, depresija i kognitivni problemi, poput lošijeg pamćenja, razumijevanja i prosuđivanja, mogu biti znak nedostatka vitamina B12”, kaže dr. Butler.

Vitamin B12 proizvode bakterije koje se nalaze u tlu pa bismo ga najlakše mogli unijeti jedenjem neoprane hrane, što za većinu nije opcija. Zbog toga se danas najčešće dobiva iz obogaćene hrane ili dodataka prehrani, piše Index.

“Može se dobiti konzumacijom ekstrakta kvasca i pahuljica, biljnih mlijeka, veganskih jogurta i deserata obogaćenih vitaminom B12”, dodala je liječnica.

Vitamin B12 pomaže tijelu u održavanju zdravih živčanih stanica i pomaže u proizvodnji DNA. Također, dr. Butler napominje da vitamin B12 “blisko surađuje s folnom kiselinom, stvara crvene krvne stanice, pomaže željezu da bolje funkcionira u tijelu i proizvodi spoj uključen u imunološku funkciju i raspoloženje”.

Postoje posljedice dugotrajne niske razine vitamina B12, kao što su povišene razine aminokiseline homocisteina u krvi. Povišene razine homocisteina u krvi povezuju se sa srčanim bolestima. Ako ste zabrinuti za svoje razine vitamina B12 i sumnjate u njegov manjak, obratite se svom liječniku za savjet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.