Samo jedan potez može značiti da ćete jesti zdravi obrok, a ne otrovati se hranom.
Mikrovalnu svi volimo koristiti jer se hrana u njoj jako brzo priprema, pa tako u par sekundi ostatke jučerašnjeg ručka možete pretvoriti u ukusan i topao obrok.
Ipak, dok vam mikrovalna može uštedjeti vrijeme, tu je prisutan i određeni rizik. Prije nego pripremite iduće jelo u mikrovalnoj, pripazite da ne ponavljate jednu čestu grešku koja bi vas mogla koštati zdravlja, a na nju upozoravaju stručnjaci iz Američke agencije za sigurnost hrane.
Ako pripremate hranu u mikrovalnoj morate ju i povremeno okretati kako bi se ravnomjerno zagrijala, pa ako vaša mikrovalna nema opciju da se posuda u njoj sama okreće onda to učinite sami kako ne biste jeli sirovu hranu.
Ipak, postoji još jedna puno važnija stvar a to je da ostavite obrok da malo stoji u mikrovalnoj nakon što je program gotov kako bi se dovršio proces kuhanja, a ako to ne učinite namirnice bi mogle ostati sirove.
Koliko hrana mora nakon kuhanja stajati u mikrovalnoj ovisi o namirnicama koje pripremate, a prema stručnjacima hrana kao kruh i malo povrće treba stajati kratko dok meso ipak treba više vremena. I na samim proizvodima može biti istaknuto koliko je vremena potrebno da hrana odstoji pa prije pripreme pročitajte.
Ako to ne učinite, možete se i razboljeti, a prema CDC-u, Salmonella enterica je povezana s konzumacijom nedovoljno kuhane hrane.
Ako niste znali, ukusne i prozračne pečene krumpire možete pripremiti i u mikrovalnoj pećnici puno brže nego u onoj „pravoj“. Prvo očistite dobro krumpire i vilicom napravite male udubine kako bi para imala gdje izaći. Jedan krumpir pecite oko 8 minuta, dva oko 10, a četiri oko 14 minuta. Ne zaboravite ih jednom okrenuti na drugu stranu dok se peku.
Želite doručak, ali vam se ne da zagrijavati tavu i prljati dodatno posuđe, a još vam je i ideja da sve bude jako brzo gotovo? Za vas je dobra vijest da ju možete pripremiti u mikrovalnoj pećnici u samo 30 sekundi! Napravite smjesu za kajganu kako vi volite i stavite u posudu koju ste premazali maslacem ili uljem. Na visokoj temperaturi kuhate 20-45 sekundi, promiješajte i ostavite da stoji 2-3 minute, piše Ordinacija.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!