Nije samo mediteranska prehrana zdrava: Ova dijeta je puna vitamina i štiti vaš mozak

Zdravlje 15. tra 202408:58 0 komentara
Ella Olsson / Pexels

Mnogi ljudi su prešli s mediteranske prehrane jednu s drugog kraja svijeta koji dobija veliku pažnju zbog zdravstvenih prednosti. Japanska dijeta bogata ribom, čajem i sojom može zaštititi mozak i smanjiti rizik od demencije, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici iz japanskog Nacionalnog centra za gerijatriju i gerontologiju skenirali su mozak dvije grupe Japanaca koji su prakticirali različite prehrane.

Jedna grupa je konzumirala tradicionalnu japansku prehranu dok je druga imala zapadnjačku prehranu, punu masnih namirnica poput crvenog mesa, alkohola i tjestenina. Skeniranje je rađeno dva puta tijekom dvije godine s ciljem utvrđivanja koliko je moždanog tkiva svaka grupa izgubila tijekom vremena.

Otkrili su da su žene u grupi japanske dijete imale, u prosjeku, nižu razinu atrofije mozga ili skupljanja karakterističnog za demenciju od žena koje su jele zapadnjačku hranu.

Autori studije su istaknuli da je tradicionalna japanska prehrana zasnovana na ribi, školjkama, riži, soji, zelenom čaju, citrusima, kiselim krastavcima, gljivama i morskim algama. Usporedbe radi, zapadnjačka prehrana sadrži rafinirane ugljikohidrate kao što su rezanci, hrana s visokim udjelom masti, bezalkoholna pića i alkohol. Generalno se smatra da je japanska dijeta zaštitna jer je bogata vitaminima, polifenolima, fitokemikalijama i dobrim masnim kiselinama, a sve to može pomoći tijelu u borbama protiv upale.

Japanska dijeta je odlična za zdravlje

Posljednji i najvažniji aspekt njihovog proučavanja bila je redovna magnetna rezonanca (MR) mozga ispitanika. Pratili su gubitak moždanog tkiva svakog sudionika, klinički poznat kao atrofija mozga povezana s uzrastom jer je to znak demencije. Konačno, autori su otkrili da su žene koje su prakticirale japansku dijetu, imale značatno manje skupljanje mozga od onih koje su slijedile zapadnjačku prehranu. Nije bilo razlike između dvije grupe za muškarce.

“Zanimljivo je da je ova posljeidca bila očigledna samo kod žena”, primijetili su znanstvenici.

Autori su dali dva moguća objašnjenja za ovaj učinak. Prvo, da je japanska prehrana puna magnezija i fitoestrogena koji zaštitno djeluju, ali više na žene nego na muškarce.

Drugo, autori su otkrili da muškarci češće od žena odstupaju od tradicionalne japanske dijete. Zbog toga su konzumirali više zapadnjačke hrane, kao što su rezanci i sake, piše City Magazine.

“Ipak, postoje određeni dijelovi japanske prehrane koji su uobičajeni za druge dijete u plavim zonama i preporučljivo ih je uključiti u prehranu. To uključuje povećanje unosa povrća i ribe i smanjenje crvenog mesa”, zaključili su autori ovog istraživanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!