Nova varijanta koronavirusa munjevito se širi: Koliko je opasan kraken?

Zdravlje 10. sij 202307:18 1 komentar
KIM KYUNG-HOON / REUTERS

Nova varijanta koronavirusa, tzv. kraken, u jako kratkom razdoblju postala je dominantna u SAD-u. Zašto se zove kraken, po čemu se razlikuje od dosadašnjih varijanti i što dosad znamo o njoj?

XBB.1.5 podvarijanta je soja omikron, neformalnog naziva kraken. Riječ je o najviše zaraznoj verziji koronavirusa dosad. Ali zašto se zove baš kraken? I prethodne varijante imale su svoja neformalna imena pa se tako u engleskom govornom području u javnosti znalo govoriti o varijantama ‘noćna mora’ i ‘scrabble‘.

Neki nadimci virusa onda se ustale u jeziku, a neki ne. Kako prošle godine WHO nije davao zvučnija imena novim podvarijantama koronavirusa, neki su se sami pobrinuli za to. Naziv kraken prvi je na Twitteru upotrijebio evolucijski biolog Ryan Gregory, referirajući se na skandinavsko mitološko biće, morsku neman s nekoliko snažnih krakova koja je prema legendi ubila mnoge mornare i uništila mnoge brodove, piše SkyNews.

Što je XBB.1.5 i po čemu se razlikuje od ostalih varijanti koronavirusa?

Podvarijanta omikrona XBB.1.5 vrlo je zarazna ‘rekombinantna’ mutacija, što znači da sadrži genetski materijal iz različitih podvarijanti koronavirusa, u njezinu slučaju iz dvije omikronove podvarijante BA.2, piše NBCChicago.

U samo mjesec dana kraken je postao dominantan soj u SAD-u. Početkom prosinca samo dva posto slučajeva zaraze u SAD-u uzrokovano je ovom podvarijantom, a već početkom siječnja njih preko 50 posto.

Znanstvenici zasad pretpostavljaju da je ova varijanta otpornija na imunološki sustav od drugih podvarijanti omikrona. Od drugih sojeva je i više zarazna jer ima dodatnu mutaciju zbog koje se bolje veže za stanice, prenosi Tportal.

Gdje se prvi put pojavio i gdje je najrašireniji?

Još uvijek se ne zna gdje se kraken pojavio. Kako piše CTVNews, dosad je pronađen u 29 zemalja, ali pretpostavlja se da je zapravo prisutan u njih puno više. Genomsko sekvenciranje sada se u cijelom svijetu provodi puno manje pa je samim time teže pratiti koliko je neka varijanta raširena. Zasad je kraken najrašireniji u SAD-u, posebice na sjeveroistoku zemlje, gdje je uzročnik više od 75 posto slučajeva zaraze. U Velikoj Britaniji njime je zaraženo četiri posto novozaraženih, a u Njemačkoj se pojavio još u listopadu. Tamo bi se, kako stručnjaci prognoziraju, tijekom siječnja njegova prisutnost među zaraženima trebala popeti na šest posto. Kako je rekao njemački epidemiolog Hajo Zee, gotovo je sigurno da će kraken postati dominantna varijanta i u Europi.

Koje simptome izaziva kraken?

Simptomi prilikom zaraze krakenom ne bi se trebali razlikovati od zaraza dosadašnjim podvarijantama omikrona, ali se čini da su sve rjeđi oni slični gripi, osobito kod cijepljenih i docijepljenih osoba. Sve je veći broj onih koji imaju simptome slične prehladi – curenje i začepljenost nosa, bolove u grlu te kašalj. Pored toga, tu su simptomi karakteristični baš za covid, poput gubitka okusa i mirisa, zimice, glavobolje, umora, bolova u tijelu, ali i mučnine i proljeva.

Koliko je ovaj soj opasan?

Unatoč tome što je ovaj soj u SAD-u tako brzo postao dominantan i što raste broj hospitalizacija zbog zaraze covidom u toj zemlji, stručnjaci zasad kažu da nema razloga za strah. Kraken naime ne bi trebao izazvati teže infekcije od dosadašnjih podvarijanti omikrona. Kako virus konstantno mutira, znanstvenici su ustanovili da tzv. monoklonska antitijela, nastala kloniranjem matičnih stanica, nisu baš učinkovita u borbi protiv najnovijih podvarijanti covida.

Jesu li bivalentni boosteri učinkoviti protiv krakena?

Stručnjaci kažu da bivalentni boosteri nude određenu zaštitu protiv novijih sojeva, a posebice štite od težih oboljenja. Oni koji dosad nisu nijednom bili zaraženi i koji se nisu docjepljivali bivalentnim boosterom vrlo vjerojatno imaju znatno manju zaštitu od infekcije ovim sojem prenosi Tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare