Novi test krvi mogao bi predvidjeti kome prijeti dugi covid nakon zaraze

Zdravlje 29. ruj 202210:27
Izvor: Pixabay/Ilusstracija

Test krvi uzet u vrijeme infekcije covidom-19 mogao bi predvidjeti kome prijeti rizik od razvoja takozvanog dugog covida, pokazali su rezultati nove, male studije koju su vodili britanski znanstvenici s UCL-a.

U spomenutoj studiji, koja je objavljena u časopisu Lancet eBioMedicine, analizirani su proteini ​​u krvi zdravstvenih radnika zaraženih virusom SARS-CoV-2, te uspoređeni s uzorcima zdravstvenih radnika koji nisu bili zaraženi, prenosi Zimo.hr.

vezana vijest

Obično su razine proteina u tijelu stabilne, ali istraživači su otkrili dramatičnu razliku u razinama nekih proteina do šest tjedana nakon infekcije, što ukazuje na poremećaj niza važnih bioloških procesa u tijelu.

Koristeći umjetnu inteligenciju, identificirali su “potpis” u obilju različitih proteina koji su uspješno predvidjeli hoće li osoba imati ​​trajne simptome COVID-19 i godinu dana nakon infekcije. Znanstvenici kažu da bi se, ako se njihovi rezultati ponove u većoj, neovisnoj skupini pacijenata, potencijalno mogao ponuditi test krvi uz standardni PCR test, koji bi mogao predvidjeti vjerojatnost dugog covida kod pacijenata.

Test bi se mogao uvesti brzo i na isplativ način

“Naša studija pokazuje da čak i blagi ili asimptomatski covid-19 remeti profil proteina u našoj krvnoj plazmi. To znači da čak i blagi covid-19 utječe na normalne biološke procese na dramatičan način, do najmanje šest tjedana nakon infekcije. Naš alat za predviđanje dugotrajnog covida tek treba biti potvrđen u neovisnoj, većoj skupini pacijenata. Međutim, koristeći naš pristup, test koji predviđa dugi covid u vrijeme početne infekcije mogao bi se uvesti brzo i na isplativ način. Metoda analize koju smo koristili lako je dostupna u bolnicama i ima visoku propusnost, što znači da može analizirati tisuće uzoraka u popodnevnim satima”, pojasnila je dr. Gaby Captur, vodeća autorica studije.

Ako možemo identificirati ljude kod kojih je vjerojatno da će dugo razviti Covid, to otvara vrata ranijem ispitivanju tretmana kao što su antivirusni lijekovi, početnoj fazi infekcije, kako bismo vidjeli može li smanjiti rizik od kasnijeg dugog Covida, dodala je dr. Wendy Heywood, jedna od koautorica studije s UCL-a.

Znanstvenici su analizirali uzorke krvne plazme 54 zdravstvena radnika koji su imali PCR-om ili antitijelima potvrđenu infekciju. Krvni uzorci su uzimani svaki tjedan tijekom šest tjedana, u proljeće 2020., i uspoređivani s uzorcima uzetim u istom razdoblju od 102 zdravstvena radnika koji nisu bili zaraženi s COVID-19.

Autori studije koristili su ciljanu masenu spektrometriju, oblik analize koji je iznimno osjetljiv na male promjene u količini proteina u krvnoj plazmi, kako bi vidjeli kako je COVID-19 utjecao na te proteine ​​tijekom šest tjedana.

Pronašli su abnormalno visoke razine 12 proteina od 91 proučavanog među zaraženima SARS-CoV-2, a stupanj abnormalnosti ukorak je pratila i ozbiljnost simptoma.

Istraživački tim otkrio je da su u vrijeme prve infekcije velike razine 20 proučavanih proteina bile prediktivne za trajne simptome nakon godinu dana. Većina tih proteina bila je povezana s procesima antikoagulacije (protiv zgrušavanja) i protuupalnim procesima.

Algoritam strojnog učenja, uvježban na proteinskim profilima sudionika, uspio je razlikovati svih 11 zdravstvenih radnika koji su prijavili barem jedan uporni simptom u godini dana od zaraze, od zaraženih zdravstvenih radnika koji nisu prijavili uporne simptome nakon godinu dana.

Drugi alat za strojno učenje korišten je za procjenu vjerojatnosti pogreške i predložio je moguću stopu pogreške od 6 posto za navedenu metodu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar