Nutricionisti tvrde da ovo piće najviše šteti vašem imunološkom sustavu

Zdravlje 02. stu 202108:10 > 08:25
Izvor: Izvor: Shutterstock

Sve što jedemo i pijemo može utjecati na naš imunološki sustav. Iako se ne možemo u potpunosti zaštititi od bolesti i dalje možemo podupirati naš imunološki sustav nutrijentima, s dovoljno sna, redovitim vježbanjem i nošenjem sa stresom.

Postoje ključni nutrijenti koji pomažu održavati vaš imunološki sustav snažnim: vitamin C, cink, vitamin D, probitoici, beta karoten i proteini”, kaže nutricionistica Roxana Ehsani.

“Svi ovi nutrijenti igraju ključnu ulogu u održavanju našeg imunološkog sustava snažnim i zdravim. Svi ovi nutrijenti mogu se pronaći ako se hranimo zdravo što uključuje voće, povrće, cjelovite žitarice i proteine. Ako ne unosimo dovoljno tih nutrijenata kroz hranu i piće svakoga dana to može naštetiti vašem imunološkom sustavu.

Imunološkom sustavu možemo naštetiti i ako uvedemo određenu hranu i piće u našu prehranu koja može ozbiljno poremetiti efikasnost imunološkog odgovora našeg tijela.

Jedna od najgorih vrsta pića koje može negativno utjecati na vaš imunološki sustav su alokoholna pića, piše Eatthis.

Zašto su alkoholna pića tako loša?

Više je razloga zašto je redovita konzumacija alkohola povezana s oslabljenim imunološkim sustavom.

Alkohol dehidrira

“Alkohol vas može dehidrirati s obzirom na svoja diuretička svojstva i to ne podupire zdrav i snažan imunološki sustav”, kaže Eshani.

Alkohol može poremetiti zdravlje crijeva

“Kad konzumiramo alkohol, on prvo odlazi u naša crijeva gdje se apsorbira i u isto vrijeme šteti mikroflori crijeva te ometa imunološke ćelije da ispravno funkcioniraju”, govori Eshani. “Kad mikroflora i imunološke ćelije ne funkcioniraju ispravno, to može rezulirati oslabljenim imunološkim sustavom podložnom bolestima i zarazama.

Alkoholna pića koja sadrže šećer također mogu ometati vaše imunološke ćelije

Osim alkohola, mnoga alkoholna pića sadrže i šećer, pogotovo kad se miksaju u koktele.

“Konzumacija alkoholnih pića s visokim udjelom šećera može negativno utjecati na vaš imunološki sustav. Hrana i pića koja povisuju našu razinu šećera u krvi ometaju proizvodnju imunoloških ćelija i ometaju ih u normalnom radu što rezultira niskim imunitetom”, kaže Eshani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar