Osobama s dijabetesom tipa 1 liječnici savjetuju da ne poste tijekom Ramazana

Zdravlje 04. tra 202211:45
dijabetes, šećerna bolest
Pexels / Ilustracija

Ramazan, razdoblje u kojemu muslimanski vjernici poste od izlaska do zalaska sunca počeo je 2. travnja. Što to znači za dijabetičare koji moraju držati pod kontrolom razinu šećera u krvi? 

Smatraju li liječnici da i oni mogu prakticirati post? Odgovor ovisi o kakvom je tipu dijabetesa riječ.

Dijabetes je doživotno zdravstveno stanje koje uzrokuje previsoku razinu šećera u krvi. Dvije su glavne vrste dijabetesa – dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2.

Kod dijabetesa tipa 1, imunosni sustav tijela napada stanice koje proizvode inzulin, a dijabetes tipa 2 je stanje kod kojega organizam ne proizvodi dovoljno inzulina sam po sebi, zbog čega stanice ne reagiraju ispravno na inzulin.

Post tijekom Ramazana nije preporučljiv za osobe s dijabetesom tipa 1, kaže dijetetičarka Nesrin Yavuz u osvrtu u njemačkome časopisu za farmaceute.

To se odnosi i na one kojima su oštećeni bubrezi i na osobe koje zbog bolesti uzimaju tablete, kaže Yavuz, članica radne skupine za dijabetes i migrante, koja je dio Njemačke udruge dijabetičara.

Muslimani s kroničnim bolestima poput dijabetesa oslobođeni su obveze posta, premda mnogi, bez obzira na to žele sudjelovati u ramazanskom postu.

Oni koji boluju od dijabetesa tipa 2 mogli bi razmotriti mogućnost posta, no trebali bi biti posebno oprezni u specifičnim slučajevima.

“I za osobe koje si ne ubrizgavaju inzulin, važno je da imaju dobru dugoročnu razinu glukoze u krvi”, kaže Yavuz. Oni koji ubrizgavaju inzulin moraju biti posebno oprezni, jer u suprotnom mogu ući u tešku hipoglikemiju.

Svim oboljelima od dijabetesa preporučuje se da prije nego što započnu s postom razgovaraju sa svojim liječnikom kako bi on procijenio opće zdravstveno stanje pacijenta, postojeću terapiju, rizike od posta i pomogao u kreiranju plana prehrane. Obvezno je i redovito mjerenje razine šećera u krvi.

Preporučljivo je ovaj pregled obaviti mjesec do dva prije Ramazana. Ne treba zaboraviti da starije osobe i trudnice s dijabetesom spadaju u rizičnu skupinu.

Prijeti li pacijentu s dijabetesom hipoglikemija tijekom cjelodnevnog gladovanja, savjetuje mu se da odmah prekine post i vrati razinu šećera u krvi pod kontrolu tako što će uzeti, primjerice, malo glukoze, kaže Nesrin Yavuz.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.