Otkriven najmanji karcinom kože na svijetu

Zdravlje 04. svi 202308:08 0 komentara
Pixabay

Karcinom kože koji je bio gotovo nevidljiv ljudskom oku, dimenzija 0,65 milimetara, uspješno je otkriven. Zbog ovog podviga medicinski tim je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

Što je još važnije, za pacijenticu Christy Staats to znači da je njezin rak primijećen u ranoj fazi prije nego što se imao priliku proširiti.

“Vjerujem da je moguće da svi imaju sreće poput mene s pravom tehnologijom”, rekla je Staats za IFL Science.

Dermatolog dr. Alexander Witkowski, docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta za zdravlje i znanost u Oregonu (OHSU), upotrijebio je kombinaciju tehnika za ispitivanje kožne lezije. Dermoskopija uključuje ručni uređaj koji se zove dermatoskop, koji radi poput povećala kako bi doktorima omogućio bliži pogled na zahvaćenu kožu.

Dr. Witkowski je to kombinirao s reflektivnom konfokalnom mikroskopijom, preciznom, neinvazivnom slikovnom metodom, kako bi postavio dijagnozu mikro-melanoma “in situ”. Tim liječnika i znanstvenika potvrdio je dijagnozu nakon biopsije koristeći markiranje i molekularno testiranje, kao što je opisano u nedavnom prikazu slučaja.

Staats je prvobitno zakazala sastanak kako bi razgovarali o još jednoj kožnoj izraslini za koju je bila zabrinuta, a za koju se pokazalo da je benigna. Međutim, kada ju je pregledao, dr. Witkowski je primijetio sićušnu točkicu na desnom obrazu. Iznosila je samo 0,65 milimetara, ali je imala neke značajke koje su bile alarm za uzbunu.

“Snimio sam to mjesto zatim izvršio dodatno snimanje s reflektirajućom konfokalnom mikroskopijom koja je pokazala atipične stanice karakteristične za melanom. Rekao sam Christy odmah da mislim da bi ovo mogao biti najmanji rak kože ikada otkriven”, objasnio je dr. Witkowski.

OHSU je jedini centar na zapadnoj obali Sjedinjenih Država koji ima jedan od ovih uređaja. Kako je rekla direktorica Programa melanoma OHSU Knight Cancer Institute i predsjednica Odjela za dermatologiju, dr. Sancy Leachman, ovaj slučaj “doista pokazuje snagu nove tehnologije za rano prepoznavanje potencijalno opasnih stanja”.

S potvrđenom dijagnozom i nakon objavljivanja recenziranog izvješća o slučaju, tim je službeno priznat od strane Guinnessove knjige za “Najmanji otkriveni rak kože”.

Melanomi, poput ovog raka, čine samo oko 1 posto ukupnih karcinoma kože, ali uzrokuju nerazmjeran broj smrti. Američko društvo za borbu protiv raka procjenjuje da će 2023. godine biti dijagnosticirano 97 .10 novih slučajeva melanoma, a njihovo otkrivanje što je ranije moguće ključno je kako bi se pacijentima pružile najbolje šanse.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.