Ova promjena na licu može biti znak raka pluća

Zdravlje 30. svi 202407:22 0 komentara
Pexels / Andrea Piacquadio

Prvi savjet za prevenciju raka pluća je prestanak pušenja, ali svatko bi trebao biti svjestan i drugih čimbenika i znakova rizika.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi pušenje kao vodeći uzrok u 85 posto slučajeva raka pluća.

“Važno je znati koji su znakovi raka pluća jer rano otkrivanje daje bolje šanse da ga pobijedite”, kaže pulmolog dr. Raj Dasgupta. Međutim, ponekad je te znakove teško uočiti.

“Važno je znati koji su znakovi raka pluća jer rano otkrivanje daje bolje šanse da ga pobijedite”, kaže pulmolog dr. Raj Dasgupta. Međutim, ponekad je te znakove teško uočiti.

“Nažalost, pacijenti s novodijagnosticiranim rakom pluća često nemaju simptome”, kaže pulmolog dr. Jimmy Johannes.

Ipak, nije uvijek tako, a jedan znak možemo vidjeti kada se pogledamo u ogledalo.

Spušteni gornji kapak i nedostatak znojenja mogu ukazivati ​​na Hornerov sindrom. Opušteno lice, često u kombinaciji s nedostatkom znojenja na jednoj strani lica, može biti znak raka pluća.

“Ovi simptomi mogu odražavati leziju ili masu u gornjem dijelu pluća”, kaže dr. Johannes.

Gornji dio pluća jednako je važan kao i ostali organi.

„Gornji dio pluća ima istu funkciju kao i ostatak pluća. Također je uključen u izmjenu plinova, dovođenje kisika u krv i uklanjanje ugljičnog dioksida iz krvi, baš kao i ostatak pluća“, objašnjava dr. Johannes.

Dr. Johannes objašnjava da neki od živaca koji opskrbljuju facijalne i očne živce potječu iz leđne moždine, blizu donjeg dijela vrata i gornjeg dijela prsnog koša. Živci se protežu prema gore i blizu gornjeg dijela pluća.

“Tumor u gornjem dijelu pluća može utjecati na te živce, što rezultira neurološkim simptomima”, kaže dr. Johannes, a prenosi danas.rs.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!