Ovih osam namirnica treba jesti sirove

Zdravlje 13. kol 202112:00 > 14:17
paprike, povrće
Izvor: Pexels / ilustracija

Opće je poznato da neke namirnice poput mesa ili jaja ne bi trebali jesti sirove. No, s druge strane, neke namirnice poželjno je jesti sirove jer tako ćete unijeti više hranjivih tvari.

Brokula

Brokula sadrži velike količine antioksidativnog spoja zvanog sulforafan, koji može pomoći u sprječavanju raka, dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, upala, depresije i drugih štetnih zdravstvenih stanja.

VEZANE VIJESTI

Studija objavljena 2008. u časopisu Journal of Agricultural Food and Chemistry pokazala je da naša tijela brže apsorbiraju sulforafan kada brokulu jedemo sirovu, a ne kuhanu.

Druga studija iz 2009. godine poakzala je da se kuhanjem ili prženjem ovog povrća smanjuju količine vitamina C koji brokula sadrži.

Luk

Luk ima niz zdravstvenih prednosti, uključujući i velike prednosti u borbi protiv raka, zahvaljujući visokim koncentracijama flavonoidnog kvercetina.

Sirovi luk dodatno pojačava svojstva, a kuahnjem se smanjuje djelovanje fitokemikalija u luku koji se bori protiv raka.

Osim toga, luk sadrži antitrombocitna sredstva koja mogu spriječiti kardiovaskularne bolesti. Studija objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je da ta svojstva luka slabe kad se luk zagrijava ili peče u pećnici.

Češnjak

Češnjak također ima antitrombocitna sredstva, a to znači da i na njegova svojstva utječe toplina. Studija iz 2019. godine objavljena u časopisu Journal of Food Process Engineering pokazala je da toplina inaktivira enzim aliinazu koji se nalazi u češnjaku.

VEZANE VIJESTI

Kuhanje češnjaka 20 minuta potpuno je potisnulo antibakterijsko djelovanje, a samo jedna minuta zagrijavanja u mikrovalnoj pećnici uništila je u potpunosti njegova svojstva koja pomažu u brobi protiv raka.

Borovnice

Borovnice su pune antioksidansa koji se zovu flavonoidi, a najviše prednosti od ovog voća dobit ćete ako ih jedete sirove.

Studija iz 2014. godine objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je termička obrada borovnica smanjuje razinu polifenola.

Paprike

Paprike su odlične za naš imunološki sustav, a imaju gotovo tri puta više vitamina C nego naranče. No, toplina uništava ključne hranjive tvari koje se nalaze u paprici.

Osim toga, paprike su korisne i u borbi protiv oksidativne štete u stanicama koja može uzrokovati rak, dijabetes, Alzheimerovu i druge bolesti.

Kelj

Kelj sadrži spojeve koji se zovu glukozinolati, a kada dođu u kontakt s enzimom mirozinazom, pretvaraju se u drugačiji spoj koji se bori protiv bolesti. no, studija iz 2016. godine pokazala je toplina inaktivira mirozinazu. Dakle, kuhani kelj nema ista svojstva u borbi protiv bolesti kao sirovi kelj.

Cikla

Cikla se može jesti sirova, a puna je zdravih hranjivih tvari, poput pet osnovnih vitamina, kalcija, željeza, kalija i proteina. Cikla sadrži i dosta vlakana. No, kuhanjem ovo povrće gubi oko 25 posto folata i drugih vitamina i minerala.

Ananas

Zapečeni ananas ili ananas s roštilja je prava poslastica, ali ovo voće nudi najveće zdravstvene prednosti kada se jede sirovo. Svježi sok od ananasa odličan je za ublažavanje upala, piše The Healthy.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar