Ovih pet simptoma imaju osobe koje se bore s “dugim covidom”

Zdravlje 05. ožu 202114:08 > 14:291 komentar
covid-19, koronavirus, bolnica, korona
Izvor: JOEL SAGET / AFP/ Ilustracija

Više od godinu dana svijet se bori s pandemijom koronavirusom, a znanstvenici još uvijek otkrivaju nove stvari o ovoj bolesti. Jedan od problema koji stručnjaci pokušavaju odgonetnuti jest 'dugi covid'. Naime, neki pacijenti koji obole od covida-19, mjesecima nakon dijagnoze bore se sa simptomima bolesti.

Ako neka osoba ima simptome covida-19 duže od osam tjedana, onda se ta osoba bori s ‘dugim covidom’. Prema Uredu za nacionalnu statistiku (ONS), svaka peta osoba oboljela od covida simptome ima pet tjedana ili duže.

Prema nedavnom istraživanju, pacijenti koji se bore s ‘dugim covidom’ prijavili su nekoliko simptoma koji su se zadržali čak i šest mjeseci od dijagnoze.

VEZANE VIJESTI

Gubitak kose

Alopecija ili gubitak kose može se javiti zbog raznih razloga, ali nedavna otkrića sugeriraju da bi to mogao biti i simptom koronavirusa. Prema studiji objavljenoj u časopisu The Lancet, četvrtina pacijenata zaraženih koronavirusom prijavilo je gubitak kose kao jednu od glavnih posljedica ove bolesti.

Studija je obuhvatila 1.655 pacijenata hospitaliziranih u Wuhanu u Kini, od kojih se 359 osoba (22%) borilo s gubitkom kose šest mjeseci nakon otpusta iz bolnice. U studiji se navodi da se gubitak kose češće javljao kod žena nego kod muškaraca.

Pacijenti su prijavili još četiri simptoma koja su trajala mjesecima nakon početne dijagnoze, a to su: umor, poteškoće sa spavanjem, anksioznost i depresija.

Gubitak kose zabilježen je kod 22% pacijenata, 26% se žalilo na poteškoće sa spavanjem, a anksioznost i depresija zabilježeni su kod 23% pacijenata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar