Ovo voće ima čaroban efekt na žensku figuru i ubojica je kolesterola

Zdravlje 23. velj 202322:28
Unsplash

Za razliku od potkožnog sala, visceralna mast ne može se uhvatiti prstima. Riječ je o masnom tkivu koje se nalazi unutar trbušne šupljine i okružuje vitalne organe.

Baš zbog tog položaja oko jetre, bubrega, srca i pankreasa nazivaju je ‘tempiranom bombom’, a može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su karcinom, moždani udar, dijabetes tipa 2, gojaznost, kardiovaskularne bolest i visoki kolesterol.

Na sreću, postoji hrana koju možete jesti za doručak, a pomoći će vam da se rešite visceralne masti. U pitanju je avokado.

Ovo tropsko voće bogato je nezasićenim masnim kiselinama, dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima. Odličan je izvor kalija, folata i vlakana, a dodavanje ove namirnice u prehranu moglo bi vam pomoći u izbacivanju visceralne masti, piše Zadovoljna.rs.

Preraspodjela masti

Studija koja je objavljena u časopisu Journal of Nutrition, pokazala je da svakodnevno konzumiranje avokada smanjuje masnoću na trbuhu kod žena u roku od nekoliko tjedana. Tim znanstvaenika sa Sveučilišta Illinois okupio je 105 volontera koji su bili klasificiran kao osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, odnosno gojazne.

Sudionioce su bile podijeljene u dvije grupe: jedna grupa je u jednom dnevnom obroku konzumirala avokado dok su ostali dobivali samo hranu koja je po sastojcima i kalorijskoj vrijednosti podsjećala na ovo zeleno voće.

Istraživači su također mjerili nivoe abdominalne masti kod dobrovoljaca na početku i na kraju studije. Nakon 12 tjedana, sudionice koje su svakodnevno konzumirale avokado imale su niži nivo visceralne masti. Ova promjena je sugerirala da je došlo do korisne preraspodjele masti na trbuhu, nakon režima voća.

Međutim, muški sudionici uključeni u istraživanje nisu bili te sreće. Istraživački tim izvijestio je da se u njihovim nivoima abdominalne masti nisu dogodile nikakve promjene.

„Ono što smo naučili je da je način prehrane, koji uključuje avokado, svaki dan utjecao na način na koji pojedinci skladište tjelesnu masnoću na koristan način za svoje zdravlje, ali su prednosti prvenstveno bile kod žena“, izjavio je autor studije Naiman Khan.

Istraživački tim je dodao da je trenutno potrebno više studija kako bi se istražile veze između konzumiranja avokada i metaboličkog zdravlja. Štoviše, popularno voće ne nudi samo korisne efekte kada je u pitanju masnoća na trbuhu.

Avokado smanjuje nivo kolesterola

Studija objavljena u Journal of Nutrition pokazala je da dnevna doza jednog avokada također može smanjiti nivo lošeg kolesterola. Promatrajući 45 ispitanika istraživači su primijetili da zeleno voće može značajno smanjiti oksidirani loš kolesterol.

Slično načinu na koji kisik može oštetiti hranu, sjetite se nasjeckane jabuke koja postaje smeđa. Istraživači su objasnili da je oksidacija također loša za vaše tijelo.

„Istraživanje prehrane koja uključuje avokado je relativno novo područje proučavanja tako da mislim da smo na vrhu ledenog brijega da saznamo više o njegovim zdravstvenim prednostima. Avokado je bogat hranjivim tvarima i mislim da tek počinjemo učiti kako može poboljšati zdravlje’, rekla je nutricionistkinja Penny Kris-Eterton, prenosi Story.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.