Ozbiljni znakovi koji pokazuju da vam nedostaje vitamina D

Zdravlje 05. ruj 202114:34
Izvor: Leohoho/ Unsplash

Vitamin D jedan je od najbitnijih nutrijenata.

Vitamin D regulira razine kalcija u organizmu, što je važno za zdrave kosti, a osigurava i normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Vitamin D, također je jedan od najpopularnijih suplemenata no prije uzimanja istog svakako se treba posavjetovati s liječnikom. Ovo su znakovi koji ukazuju da bi vam moglo nedostajati vitamina D.

Stalno ste umorni

“Nedostatak vitamina D čest je i povezuje se s umorom i drugim nespecifičnim simptomima poput glavobolje, boli u mišićima i kostima te slabošću, depresijom i smanjenim kognitivnim performansama”, stoji u jednoj od studija.

Bole vas kosti

“Količina vitamin D u organizmu utječe na mišićno i koštano zdravlje. Niske razine vitamina D mogu dovesti do boli u kostima, slabosti u mišićima, padova, niske koštane mase i lomova, a posljedično i dijagnoza poput osteoporoze”, stoji, pak, u drugom istraživanju koje se fokusiralo na mišično i koštano zdravlje.

Osjećate slabost, bol i grčeve mišića

“Vitamin D igra važnu ulogu u funkciji mišića. Niske razine istog povezane su s padovima i slabosti mišića. S obzirom na to da je nedostatak vitamina D prilično čest, a simptomi nisu specifični, važno je zadržati visoku sumnju upravo na nedoastatak vitamina D kod pacijenata s bolovima u mišićima i slabosti”, stoji u studiji objavljenoj u časopisu Bone Reports.

Promjene raspoloženja

Kod osoba s dijagnosticiranom depresijom i drugim mentalnim oboljenjima vitamin D može ublažiti stanje. Naime, studije su pokazale da upravo takvim pacijentima također nedostaje vitamina D, piše Eat this.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar