Pektin: Za što se točno koristi ovaj spoj koji se nalazi u citrusima i jabukama?

Zdravlje 23. ruj 202215:42
Izvor: Unsplash / ilustracija

Pektin je vlaknasta struktura koja gotovo ne sadrži kalorije i nema posebne nutritivne vrijednosti, a najviše se nalazi u citrusima i u jabukama.

Pektini su skupina biljnih polisaharida koji se nalaze u različitim vrstama voća i povrća, a stvaraju žele te se koriste kao prirodni dodaci u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, a koristi se i za zgušnjavanje hrane kod kuhanja.

Za što se sve koristi pektin?

Pektin je vlaknasta struktura koja gotovo ne sadrži kalorije i nema posebne nutritivne vrijednosti. Najviše se nalazi u citrusima i u jabukama. Točnije, nalazi se u kori voća.

Zbog svoje želatinaste strukture služi i za izradu džemova i marmelada te im daje željenu gustoću, ali i bezalkoholnim pićima daje viskoznost. Kod sokova koji imaju smanjen udio šećera ili su bez šećera koristi se pektin s visokim udjelom estera kao pojačivač okusa. Koristi se i kod nekih mliječnih proizvoda. U prodaji se može kupiti kao prah ili tekućina i može imati pomalo gorkasti okus, ali neće promijeniti okus marmeladi.

VEZANA VIJEST

Je li pektin dobar za organizam?

Pektin se koristi i kod ljudi. Kada je tek otkriven koristio se za zaustavljanje krvarenja kod nekih stanja. Može se kupiti i u obliku kapsula, kao suplement vlakana. Koristi se za tretiranje visokog kolesterola, a jednako tako i usporava prolazak hrane kroz crijeva te time ublažava proljev. S druge strane, sprječava zatvor te normalizira razinu šećera u krvi.

Vjeruje se kako pektini mogu igrati važnu ulogu u prevenciji određenih vrsta raka. Ipak, kako bi se sve ove blagodati potvrdile, potrebno je napraviti dodatna istraživanja.

Kako napraviti pektin?

S obzirom na to da se pektin nalazi u kori voća, može se napraviti i kod kuće. Najbolje bi bilo ako imate domaće jabuke koje nisu tretirane. Potrebno je oprati i osušiti oko kilogram jabuka. Nakon toga ih narežite na kockice ili kriške (zajedno s korom i košticama) i ubacite ih u veliki lonac s debelim dnom u koji zalijete punu čašu vode, odnosno oko 125 mililitara vode.

Pustite da prokuha, a nakon toga kuhajte na laganoj vatri još 25 minuta, uz često miješanje. Kada se tekućina zgusne, maknite s vatre i pustite da se ohladi te tada procijedite sok od ploda jabuka uz pomoć gaze. Gaza se stavi iznad praznog lonca, a sok koji se nakupi iz nje je otopina pektina.

Ima li uzimanje pektina nuspojave?

Iako nisu dokazane sve blagodati pektina za organizam, njegovo uzimanje u umjerenim količinama je sigurno. Do nuspojava može doći kada se uzima u kombinaciji s netopivim vlaknima u većim količinama pri čemu može izazvati grčeve u trbuhu, proljev i rijetku stolicu. Kod nekih ljudi će pektin izazvati nadutost.

Zaključak

Pektin se nalazi u kori određenog voća, a može se kupiti i u obliku praška u trgovinama. Služi za zgušnjavanje jela, ali i za izradu marmelada i džemova. Jednako tako, ovaj škrob ima određenih prednosti za organizam.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar