Pet malo poznatih simptoma nedostatka vitamina B12, jedna od njih je i anemija

Zdravlje 28. stu 202319:10 0 komentara
Pixabay

Vitamin B12 sudjeluje u brojnim procesima u tijelu, uključujući sintezu DNK, nastanak crvenih krvnih stanica i izolacijske ovojnice koja omogućuje provođenje signala kroz živčani sustav.

Ako ste iskusili neke od niže navedenih simptoma nedostatka vitamina B12, javite se vašem liječniku, piše Klix.ba.

Nedostatak B12 može uzrokovati anemiju i simptome poput umora, slabosti mišića, vrtoglavicu ili ošamućenost. Međutim, manje je poznato da nedostatak vitamina B12 može uzrokovati i kognitivne probleme.

Prema članku objavljenom u British Medical Journalu (BMJ) ove godine, postoji pet problema koji se vide kod 85 posto pacijenata s nedostatkom B12: problemi s pamćenjem, kognitivne teškoće, afazija, problemi s učenjem i glavobolje (migrene).

“Anemija je prisutna u manje od 20 posto ljudi s nedostatkom vitamina B12. Neurološki problemi, koji su puno češći, mogu potrajati mjesecima ili čak godinama dok se potpuno ne povuku”, navodi se u članku.

Osobama koje nemaju teški nedostatak vitamina B12 i neurološke simptome, vitamin B12 se može davati na usta u dozi od 1000 do 2000 μg jednom dnevno. Vitamin B12 je prisutan samo u namirnicama životinjskog porijekla. Količina vitamina B12 u namirnicama, ovisi o vrsti namirnice, ali i zemlji proizvodnje.

U većini slučajeva situacija će se popraviti kada prehranu obogatite mesom, ribom, sirom, maslacem, jajima, prehrambenim kvascem i hranom obogaćenom vitaminom B12. Međutim, ako je nedostatak ozbiljniji, možda ćete morati svakodnevno uzimati dodatke prehrani ili čak primati injekcije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!