Pet razloga zašto biste trebali češće jesti češnjak

Zdravlje 12. svi 202113:00 > 13:091 komentar
češnjak
Izvor: Unsplash/Ilustracija

Češnjak je izuzetno ukusan, a ima i brojne zdravstvene prednosti. Ovo je pet razloga zbog kojih biste trebali češće jesti češnjak.

Spoj u češnjaku može pomoći u borbi protiv trovanja hranom

Jedno istraživanje pokazalo je da je spoj češnjaka sto puta učinkovitiji od uobičajenih antibiotika u borbi protiv Campylobactera, bakterije koja se obično nalazi u sirovoj piletini, a koja može uzrokovati mučninu, povraćanje i proljev.

VEZANA VIJEST

Češnjak možda neće spriječiti da se razbolite, ali se može se koristiti za čišćenje područja za pripremu hrane.

Učinkovit je protiv nekih bakterija i gljivica

Češnjak može pomoći u borbi protiv određenih vrsta gljivica i bakterija. Ako imate atletsko stopalo, natapanje nogu u vodi sa zgnječenim režnjevima češnjaka može vam pomoći da se riješite ovog problema.

Ima protuupalna svojstva

Češnjak sadrži četiri vrste spojeva koji su učinkoviti u borbi protiv upala, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Medicinal Food. Neki spojevi češnjaka mogu prirodno smanjiti bol i iritaciju na sličan način na koji to rade lijekovi protiv bolova.

Češnjak može spriječiti prehladu

Jedna mala studija pratila je 146 zdravih odraslih osoba tijekom sezone prehlade i gripe kako bi se vidjelo može li češnjak pomoći u sprječavanju bolesti. Sudionici su bili podijeljeni u dvije skupine – polovica sudionika dobilo je češnjak, a polovica placebo. U skupini koja je dobila placebo, 65 ispitanika dobilo je prehladu tijekom istraživanja, a u skupini koja je dobila češnjak, samo 24 ispitanika su dobila prehladu. Dosadašnji rezultati studija su obećavajući, no potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se moglo smatrati češnjak lijekom protiv prehlade.

Češnjak može pomoći u prevenciji raka

Nekoliko studija pokazuje vezu između konzumacije češnjaka i manjeg rizika od određenih vrsta karcinoma, prenosi Real Simple. Ovo povrće može pomoći u prevenciji raka želuca i debelog crijeva, navodi se u radu objavljenom u časopisu Journal of Nutrition. Drugo istraživanje pokazalo je da žene u srednjim godinama imaju 35 posto manje šanse za razvoj raka debelog crijeva ako su imale uravnoteženu prehranu koja je uključivala češnjak i drugo povrće te voće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar