Pijete li alkohol svaki dan? Pogledajte što si time radite

Zdravlje 27. ruj 202222:46
Izvor: Pexels

Nepodnošljiva glavobolja, teški kapci i napuhano lice: mamurluk je dovoljan da bilo tko od nas poželi zauvijek odreći se alkohola. Čini se da se sve više ljudi odriče alkohola jer smatraju da prednosti trijeznog života nadmašuju prednosti opijanja.

Alkohol utječe na mentalno zdravlje, zdravlje očiju, težinu i motivaciju osobe. Broj globalnih alkoholičara smanjio se za gotovo 5 posto od 2000. godine, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO). Donosimo vam neke od glavnih zdravstvenih prednosti koje su vidljive nakon prestanka konzumacije alkohola.

Zdravlje očiju

“Nakon 90 dana bez alkohola, oči će se razbistriti i izgubiti maglovit izgled. Što duže budete suzdržani od alkohola, možda ćete primijetiti i da vam oči postaju svjetlije i bjelje. Vaše tijelo obnovit će se i razbistriti vaše bjeloočnice”, naveo je Optical Express, prenosi Daily star.

VEZANE VIJESTI

Funkcije jetre

Alkohol može biti štetan za jetru. Oslabljena funkcija jetre ima štetan učinak na različite sustave u cijelom tijelu.

Jetra je jedini organ koji se može obnoviti i regenerirati. Zapravo, kada prestanete piti alkohol dva tjedna, jetra bi vam se trebala vratiti u normalu. Nakon 90 dana odricanja od alkohola, jetra osobe bit će u znatno zdravijem stanju. To znači da je njihov rizik za razvoj ciroze ili hepatitisa uvelike smanjen.

San

Također se kaže da se spavanje uvelike poboljšava u samo nekoliko tjedana nakon prestanka konzumacije alkohola. Istraživanja pokazuju da se ove koristi drastično poboljšavaju prolaskom vremena bez konzumacije alkohola.

Gubitak težine

Nakon 90 dana bez alkohola, ako vodite zdrav način života, uočit ćete i promjene u težini. Kada izbacite alkohol, to znači smanjenje unosa kalorija, kao i poboljšano cjelokupno zdravlje i dobrobit, što dovodi do gubitka tjelesne težine.

Osim što ćete imati više energije, vježbanje će biti lakše i brže ćete se oporaviti od tjelovježbe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar