Plodni dani: Kako ih pravilno računati ako želite dobiti bebu?

Zdravlje 27. sij 202115:55 > 15:58
Pixabay / Ilustracija

Računanje plodnih dana ženama može pomoći u nekoliko slučajeva. Ako planirate i želite trudnoću važno je znati koji su vam plodni dani kako biste u tim danima imali spolne odnose.

Također, ako ste zabrinuti i ne želite začeti, nije loše pratiti plodne dane putem menstrualnog kalendara jer ćete tako znati kada možete imati spolne odnose bez opasnosti od trudnoće.

Što su plodni dani?

Plodni dani normalan su dio ženskog spolnog sustava i menstruacijskog ciklusa koji mogu dati odgovore na neka određena ponašanja i osjećanja kroz mjesec. Praćenje plodnih dana također može pomoći pri zaštiti od trudnoće ili u planiranju začeća.

Ženski spolni sustav čine jajnici, jajovodi, maternica, rodnica i stidnica. U jajnicima se otpuštaju zrele jajne stanice, a u njima se i sintetiziraju spolni hormoni te sazrijeva jajašce koje se otpušta nakon ovulacije u svakom ciklusu. Kroz jajovode se iz jajnika do maternice vodi jajna stanica koja se, ovisno o spolnoj aktivnosti, može oploditi. Ako je oplođena, ona se implantira u maternici te razvija u plod. U suprotnom, ako ne dođe do oplodnje, nastaje krvarenje, bolje poznato kao mjesečnica.

Prije početka menstruacije događaju se folikulinska, ovulacijska i luteinska faza. Radi se o fazama u kojima se luče hormoni estradiol i progesteron. Progesteron je zaslužan za promjene u endometriju maternice koje ga čine pogodnim za primitak oplođene jajne stanice. Uz to, opušta muskulaturu maternice. Ovo su uvjeti koji pogoduju nastanku trudnoće, a u luteinskoj fazi dolazi i do pojačanog lučenja plodne sluzi. Ovo je inače i period u kojem žena ima blago povišenu temperaturu jer progesteron djeluje na termoregulacijski centar u mozgu.

Ako do oplodnje i trudnoće nije došlo, razina estradiola i progesterona opada te dolazi do krvarenja iz maternice ili mjesečnice.

Prepoznavanje svih ovih promjena u svom organizmu ženama pomaže da izračunaju svoje plodne dane. Računanje plodnih dana može se provoditi kalendarski, mjerenjem temperature ili Billingsonovom metodom.

Kalendarska metoda računanja plodnih dana

Ovom metodom se plodni dani računaju tako da se pretpostavlja da je period od ovulacije do menstruacije 15 dana, a prvi dio ciklusa može biti od 7 do 21 dana. Ako se odlučite na kalendarsku metodu računanja plodnih dana, trebali bi bilježiti trajanje ciklusa barem pola godine kako biste stekli obrazac. Tada se računa da je prvi plodni dan najkraći menstrualni ciklus minus tri dana, a zadnji plodni dan najdulji menstrualni ciklus plus tri dana.

Primjerice, ako je ciklus u trajanju 28 dana, ovulacija nastupa 14 dan ciklusa, a plodni dani su po tome od 11 do 17 dana. Uzmite u obzir da spermatozoidi žive oko dva dana pa tako spolni odnos tri dana prije početka plodnih dana može izazvati trudnoću. U slučaju kraćeg ciklusa, plodni dani bit će primjerice od sedmog do 13 dana ciklusa, a ako se radi o dužem ciklusu plodni dani mogli bi biti od 15 do 20 dana.

Ova metoda računanja plodnih dana potpuno je nepouzdana ako žena nema pravilne cikluse. Ukoliko ne želite brojati ručno, na internetu postoje brojne aplikacije za mjerenje plodnih dana.

Računanje plodnih dana uz pomoć bazalne temperature

Uz kalendarsku metodu računanja plodnih dana postoji i temperaturna koja počiva na činjenici da progesteron uzrokuje povišenje bazalne temperature. Bazalna temperatura kod žena je izmjerena vrijednost temperature nakon barem šest sati spavanja. Mjerenjem temperature svakog jutra mogu se uočiti razlike i provjeriti plodni dani.

Povišena bazalna temperatura mogla bi doseći do 37,2°C. Porast temperature za vrijeme menstrualnog ciklusa događa se u drugoj fazi. Za vrijeme i nakon ovulacije je bazalna temperatura povišena. Žena bi se u slučaju da ne želi začeti trebala štititi za to vrijeme i još dva dana, a nakon toga je sigurno u neplodnim danima.

Billingsova ovulacijska metoda računanja plodnih dana

Billingsova metoda često se koristi u računanju plodnih dana, a koristi informaciju o cervikalnoj sluzi koju bi žena trebala pregledavati svako jutro. Naime, luteinizirajući hormon potiče pojačano lučenje sluzi koja postaje rastezljiva, prozirna i obilna. Ovakva je oko dva dana prije ovulacije i tri dana nakon ovulacije.

Provjera sluzi bi se trebala raditi svakog jutra i vrlo jasno bi se trebale moći raspoznati razlike između plodnih i neplodnih dana. Kada je sluz mutna i oskudna, a ne može se rastegnuti, čest je i osjećaj pojačane vlažnosti rodnice i stidnice. Ova metoda je uspješna ako je žena zdrava, nema infekcije ili inače pojačanu sekreciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar